Акценти

17 Ноември 2016

1661

Животът днес

 

Разхождайки се по калдъръмените улици на Стария град, няма как да не забележите църквата  „Св. св. Константин  и Елена”, намираща се в непосредствена близост до Хисар капия. Храмът съчетава в себе си изкуство, история, култура и религия, а как по-точно – това ще разберете от най-добрия пловдивски гид Lostinplovdiv.com.

Самото християнско средище е едно от най-древните в града под тепетата. Първото светилище на това място е създадено още през IV век, а легенда разказва, че на същото място през далечната 304-а година там са били обезглавени мъчениците Севериан и Меменос заради изповядването на християнска вяра. Смята се, че още 38 души са загинали там заради проповядване на християнството.
Според археолози първият храм, намиращ се на мястото на днешната църква „Св. св. Константин и Елена”, е издигнат в средата на IV век, а името идва от момента, в който император Константин е започнал да бъде изобразяван като светец върху пергаментните листове. Тогава вярващите решили да посветят храма на него и неговата майка Елена.

След като България попаднала под османско владичество, на мястото останала само малка дървена църква без купол и камбанария, защото било забранено изграждането на високи християнски духовни и религиозни средища. Църквата била многократно опожарявана и възстановявана, но не спирала да функционира.

Построяването на новата църква се дължи на двама бележити мъже и това са Вълко Чалъков и Тодор Моравенов. Моравенов бил решен да възстанови храма и успял да събере 200 000 гроша, което за онова време били много пари и щели да стигат за осъществяването на Моравеновата цел. Това се случило през 1810 година, а 20 години по-късно Чалъков решил да подкрепи каузата. Неимоверни усилия му коствало получаването на султански ферман, който разрешава построяването на толкова голям християнски храм, но все пак начинанията му били увенчани с успех. Голямото възстановяване на църквата започнало през 1832 г., в този вид тя е достигнала и до наши дни, а през 1836 г. дори се сдобива с камбанария. Последният голям ремонт е направен през 2007 г. и той само поддържа автентичния вид на самата сграда.

Не само историята на сградата е интересна. Църквата „Св. св. Константин и Елена” е освен църковен и архитектурен комплекс. Тя разполага с голям двор и прилежаща към нея сграда, в която са изложени ръчно рисувани икони от различни майстори на иконописта. В двора на църковния комплекс са погребани различни бележити български личности, включително Вълко Чалъков и Тодор Моравенов.
Самата църква има 4 от общо 6 реда икони, разположени на иконостаса, и те са подредени както следва: в най-долната част са изрисувани сцени от падението; над тях са разположени царските икони, на третия ред са поместени иконите, посветни на Богородичните празници и апостолите, а най-отгоре можете да видите изобразена Тайната вечеря. Самият иконостас е изработен от Петко Петков-Бос, за когото се смята, че е възпитаник на брациговската школа. Йоан Паскулис, гръцки възпитаник, прави почти всички икони по него, издържани в стил виенски барок, заради дългогодишното му обучение във Виена. Единствените икони по иконостаса, които не са изработени от него, са царските. Те са дело на Станислав Доспевски и Захари Зограф.

И може би най-любопитния факт за църквата оставихме за финал, а именно – светилището е на два етажа. Вторият етаж се нарича емпория и в миналото е бил предназначен само за жените. Преди да настанат новите времена за християнската църква, е било немислимо мъже и жени да се събират заедно на църква и поради тази причина е изграден втори дървен етаж.

Сподели във Facebook