Властите в Русия заявиха намерението си да намалят броя на търговските обекти, предлагащи алкохол почти 2,5 пъти. Според инициативата на Експертния съвет към правителството трябва да се установи лимит – не повече от 50 магазина на 100 000 души. В момента те са около 120. Подобни мерки вече са въведени в скандинавските страни, някои щати в Америка и Австралия.

Предлага се още да се повиши акцизът върху алкохолните напитки и тютюневите изделия, което ще се отрази и върху цената им. Ще бъде разширен и списъкът на местата, където пушенето е забранено. Ограниченията, действащи за обикновените цигари, ще бъдат наложени и за електронните.

Авторите на проекта твърдят, че многочислени изследвания, проведени по целия свят, са доказали, че ограничената достъпност на алкохола и цигарите понижава тяхната употреба. Колкото по-далече се намира магазинът, предлагащ такава продукция например, толкова по-рядко тя се купува. В регионите, където е въведено такова правило, са отбелязани по-ниски показатели на младежка престъпност и на пътно-транспортни произшествия.

Сподели във Facebook