Във Варненска област започна разяснителна кампания за предпазване от пожари най-вече на селскостопанската реколта. От противопожарната служба апелират за повече внимание в горещите летни дни и изрично забраняват паленето на стърнища в земеделските земи. „Сезонът е такъв, че много хора си организират пикници, ходят за риба, правят си биваци и палят огньове. Нека бъдат страшно внимателни и да палят огън само на обособените за това места“, каза пред вестник „Животът днес“ главен инспектор Валентин Николов, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Дългопол, област Варна. Инспектор Николов призова да не се изхвърлят на земята угарките от изпушените цигари, защото често именно те могат да причинят искрата преди големия пожар. С повишаването на дневните температури овладяването на огнената стихия сред гористи местности и масиви става още по-трудно заради бързото разпространение на пламъците.

 „През този сезон правим информационна кампания сред фермери, козари, овчари – въобще хора, които са на полето. Съветваме ги да не палят стърнища и сухи треви. Този навик се е създал през годините у много стопани. С изгарянето на определена площ суха трева те целят след първия дъжд на мястото да поникне свежа нова тревичка за животните им. Това обаче е изключително опасно“, подчерта огнеборецът.

Според него обикновени навици за пожарна безопасност трябва да придобият и хората в градовете – от деца до възрастни. „Един прост пример – изключвайте климатиците си, когато излизате от дома си, за да минимизирате риска от битов пожар. Въобще не оставяйте електроуреди включени без надзор“, подчерта инспектор Валентин Николов. Сред една от най-успешните кампании в областта е обучението и организирането на състезания за младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец“. Целта на проекта е подрастващите да бъдат готови за реакция при пожари, стихийни бедствия и аварии. „Дори децата в детските градини имат нужда от уроци от такъв тип – да знаят, че е опасно да си играеш с огъня, да знаят как да реагират при извънредна ситуация“, убеден е Валентин Николов.

Той взе наградата „Пожарникар на годината“ заради приноса си в многобройни спасителни операции през февруари 2015 г. на територията на община Дългопол. Под негово ръководство са евакуирани и спасени 135 души от селата Величково и Цонево, които са били застрашени от високи приливни води, изпуснати от язовир „Цонево“.

 

„Повече от година след ужасяващото бедствие хората лека-полека се върнаха към нормалния си начин на живот. Стегнаха къщите си, отново имат стопанства. Истината е, че аз просто си вършех работата, но хората са безкрайно благодарни“, сподели инспектор Николов. По думите му формулата за успеха в тази мъжка професия се крепи на професионализма, трудолюбието и дисциплината.

„Истината е, че ние, държавните служители, сме длъжници на обществото. Ако правим повече за хората, и то от сърце – винаги ще има благодарност, която те вдъхновява да работиш. Наградата, която ми беше връчена, е всъщност приз за всички огнеборци от районната служба, с които заедно посрещаме всяко предизвикателство“, обобщи главен инспектор Николов.

Сподели във Facebook