Вегетарианствто, суровоядството и постенето променят нормалния начин на хранене на съвременните хора. Отказът от храни от животински произход води до дефицит на витамин В12, желязо и до ниско ниво на липидите. Експертите съветват хората с подобни пристрастия да се отнасят внимателно към диетата си и периодично да си правят кръвен анализ, за да избегнат евентуални сериозни проблеми със здравето.

Главните проблеми на вегетарианците и суровоядците 

За привържениците на тези диети днес има много хранителни добавки, но хората усвояват хранителните вещества по различен начин.

Желязото се натрупва в организма само в комплект с белтъчините и тези резерви са в малки количества, особено при жените. Бедната на протеини диета влияе негативно на усвояването и обмяната на желязо. Само няколко седмици спазване на вегетарианска диета може да доведе до понижаване на стойностите на желязо в кръвта. Освен това съединенията на желязото от растителните продукти се усвояват значително по-лошо, отколкото от животинските продукти. Вегетарианците трябва непременно да проверяват стойностите на желязо в кръвта си на всеки 6 месеца, защото за тяхното нормализиране с помощта на хранителни добавки понякога е необходима една година.

Витамин В12

Този витамин се доставя главно от животински продукти  – месо, субпродукти, морски дарове, мляко, сирена, и той не се синтезира в организма. Съдържанието на витамин В12 не спада мълниеносно. Изразходването му не е голямо, а запасът от него е съществен и затова истинският дефицит от този витамин е доста рядко явление. При хората, които страдат от хроничен гастрит, обаче е нарушено усвояването на витамин В12 от храната. Тогава вегетарианската диета бързо води до авитаминоза. Пълен дефицит от витамина е възможен при вегетарианци и вегани, които спазват ограниченията повече от 1-1,5 години. Също и при бебета, кърмени от майка вегетарианка. Дефицитът от витамин В12 се проявява с понижена концентрация, апатия и намалена работоспособност. Често хората отдават тези симптоми на външни причини, например претоварване в работата, и не им обръщат внимание, но продължаващото спадане на стойностите на този витамин води до анемия.

Полови хормони

Холестеролът е необходим за синтеза на половите хормони и строгите ограничения в постъпването на мазнини и въглехидрати се отразяват на производството на естроген, прогестерон и тестостерон. Гинеколозите-ендокринолози често установяват при вегетарианците промени в хормоналния фон, понякога критични. Друг важен фактор за запазване на нормалния хормонален фон и менструалния цикъл на жените е теглото. Когато то падне под 47-45 кг, може за възникнат сериозни нарушения, а за възстановяването на хормоналния фон се изисква продължително време.

Цинк

Цинкът участва в над 100 каталитични реакции и недостигът му се отразява негативно на клетъчния метаболизъм. За разлика от другите елементи, организмът не се запасява с цинк и той трябва да се доставя редовно с храната. Недостигът му се отразява първо на кожата и стомашно-чревната лигавица. Освен това без приемането на достатъчно количество цинк страда имунната система и може да се наруши сперматогенезата. Цинкът е крайно необходим на кърмачките, защото е важен за правилното развитие на детето. Този микроелемент се съдържа основно в продуктите от животински произход и морските дарове. Цинкът в зелените зеленчуци се усвоява много по-лошо, защото голямото количество растителни фибри и фитин затруднява абсорбирането му в червата.

Калций

Освен че поддържа костите, калцият изпълнява и още няколко важни функции в организма. Той е необходим за предаването на невронните сигнали, за функционирането на мускулите и за хормоналната секреция. Богати на калций са млечните продукти и лишаването от тях много трудно може да се компенсира от други източници. Дефицитът от калций е особено опасен за жените в постменопауза. Освен това в съвременните градски условия, където хората по-рядко се излагат на слънце, проблемите с усвояването на калция могат да са свързани и с недостига от витамин D. 

Постите и захранването

Хората, които постят, се сблъскват със същите проблеми, които имат и вегетарианците, но най-голяма вреда за здравето нанася рязкото връщане към обичайния хранителен режим. Специалистите посочват, че всяка година след Великден, когато  започнат отново да ядат мазна и богата на белтъчини храна, много хора търсят спешна медицинска помощ заради обостряне на заболявания на панкреаса, жлъчката и черния дроб. Това засяга главно по-възрастните и хронично болните.

С какво може да се замени месото

Националният здравен институт на САЩ е съставил бюлетин с данни за съдържанието на веществата в растителната храна, с които са богати продуктите от животински произход.

Желязо

Този елемент се съдържа в достатъчно количество в белия фасул и в по-малка степен в другите бобови растения, в натуралния шоколад с високо съдържание на какао, в лещата, спанака и кашуто.

Витамин B12 

Неговото съдържание в продуктите, които не са от животински произход, е много малко и на тях не може да се разчита като източник на В12.

Калций

Няма смисъл да се опитвате да компенсирате липсата на калций с ядки. Може да пробвате със соево мляко, обогатено с калций.

Цинк

Най-много цинк има в стридите, а в храните от неживотински произход – в кашуто, бадемите и бобовите растения.

Вегетарианството и децата

Учените смятат, че нестандартното хранително поведение в семейството се отразява особено негативно на малките деца.

Животинските белтъчини са аминокиселини, които са особено важни за структурата на органите и системите. Практически месото е единственият източник на желязо, което влияе на развитието на мозъка, на когнитивните функции. Лишаването на детето от този елемент вреди на неговото интелектуално развитие, което трудно може да се коригира. В месото се съдържа и витамин В12. Рибата е източник на полиненаситени мастни киселини и витамин D. Млечните продукти доставят калций и витамини от групата В2. Ако родителите изповядват вегетарианството и не искат да правят изключение за децата си, те трябва да им дават микроелементите, които не им достигат, под формата на хранителни добавки. Педиатрите предупреждават, че родителите трябва да се замислят кое е най-доброто за детето им и да направят избор. 

Сподели във Facebook