В Пекин скоро ще се появят велосипеди, които могат да пречистват въздуха. Проектът е разработен от холандеца Даан Русегаард, който отбелязва, че само до преди 10 години Пекин е наричан велосипеден град, но днес всички са се прехвърлили на автомобили.

„Новият дизайн може да върне престижа на велосипедите, а качеството на въздуха ще се подобри за кратък срок – 10-14 месеца“, твърди изобретателят.

Неговият велосипед ще работи на абсолютно същия принцип, върху който е изградена седемметровата кула-филтър, поставена в Пекин и проектирана също от Русегаард. Пространството на горната част на постройката е наситено с положително заредени йонни филтри, които привличат и задържат вредните частици, замърсяващи околната среда и пречистват въздуха. Кулата работи с енергия от вятъра, а въздуха около нея е с 55% по-чист, като целта на изобретателя е да се достигнат 75 %.

Идеята за велосипедите хрумнала на Русегаард, след като се изгубил в смога на Пекин. Това е и един от най-острите екологични проблеми в Китай. В началото на 2017 г. концентрацията на вредни частици във въздуха на Пекин превиши 12 пъти нормата от 25 мкг/куб. м. През 2015 г. в столицата на Китай, както и в други големи градове бяха засечени показатели, превишаващи 36 пъти допустимите.

Наскоро рухна надеждата на китайците за справяне със замърсения въздух – широко рекламираният автобус портал ТЕВ-1, който беше предизвикателство за световната инженерна мисъл, неочаквано завърши с разследване. Основателят и екипът на компанията, която обеща автобуса на бъдещето, бяха арестувани за злоупотреба със средства. Вече са задържани над 30 души, а полицията продължава да издирва останалите участници в мащабната афера. 

Сподели във Facebook