У нас съществува убеждението, че хората, които хвърлят пари на непознати през балкона или са в състояние да си дадат всичките спестявания, без изобщо да проверят дали не ги лъжат, са наивни и доверчиви. Това обаче невинаги е така. Дори и хора със сравнително висока финансова култура могат да станат жертва на измама. Особено ако ползват международни системи за превод на пари не по предназначение.

Според Европейския потребителски център в България доста често към тях се обръщат хора, които са платили направена през интернет покупка чрез системи като Western Union и Moneygram, но не са получили нищо. А опитите да се открие лицето, на което са платени парите по този начин, почти винаги удрят на камък. Причината е много проста – тези системи не са създадени, за да плащате с тях покупки. А само да изпращате пари.   

Дори самите Western Union и Moneygram съветват клиентите си да не се доверяват на непознати хора, които им искат пари по този начин. Защото получателят им трябва да каже само един удостоверителен код, който вие му давате, за да вземе парите. Правилата изискват още да покаже и документ за самоличност,

но създаването на такива документи не е трудно за измамниците, а и невинаги бюрата на паричната система ги изискват. Тази относителна анонимност е удобна да изпратите пари на ваш близък, който примерно е закъсал в чужбина, защото не се налага да открива сметка в банка. Удобна е и работещи в чужбина да изпращат пари на роднините си. Но в същото време привлича като магнит всякакви мошеници.

„Нашата услуга не е предназначена за купуване на стоки от интернет – телевизор, кола или нещо друго, но често се получава така. Човекът, който продава нещо, ви казва: „Преди да пратя стоката, покажи ми, че имаш пари, като извършиш паричен превод чрез Western Union. Прати ги на твоя брат например и после аз мога да проверя в интернет и да видя дали има такъв превод“, казва Кристиан Фишер, шеф на правния отдел на Western Union за Европа, Африка и Южна Азия. Практиката показва, че почти винаги в такива случаи става въпрос за измама.

Същото се получава и при измамите с лотарийни игри. Милиони и дори милиарди хора по света всеки ден получават имейли, че са спечелили много пари на лотария, в която не си спомнят да са участвали. За да си получат парите обаче, от тях се иска да платят някаква малка такса през Western Union, Moneygram или друга подобна система. И макар сумите да са сравнително малки и да не ощетяват много човек, получателите им събират по този начин значителни средства.

„Работим и с Интерпол, и с местните власти. Но тези престъпления обикновено имат глобален мащаб и надхвърлят юрисдикцията на отделните държави, което затруднява изключително много разкриването им“, казва Фишер.

Най-важният съвет е клиентите никога да не изпращат пари през системи за парични преводи на непознати получатели. Самите потребители са първата, последната и най-добрата линия на защита срещу измамите. Потребители, които са образовани, добре осведомени и скептични, могат по-добре да защитят себе си и парите си.

Сподели във Facebook