Акценти

23 Септември 2018

Животът днес

В Япония стана популярно спането в офисите. Причината е, че повечето хора остават след края на работното време, а и част от ангажиментите си довършват вкъщи и до късно през нощта.

За японците са изключително важни успехите в кариерата, затова често жертват здравето си в името на изкачването по професионалната стълбица.

Изкуството да се подремва по време на работа, както и на обществени места беше наречено „инемури“, което се превежда като „присъстваш и спиш“. Сънят, докато работиш, не само че не е забранен, а и се одобрява от повечето хора, защото да изключат, за да отдъхнат за кратък период, се налага само на силно изморен и изтощен човек, а това означава, че много се е трудил.

Естествено, „инемури“ има някои ограничения. Не бива по време на сън да допускаш аварийни ситуации, важен е и социалният статус. Към съня на началника се отнасят по-недоброжелателно отколкото към отдиха на подчинените. Всичко зависи от това кой си ти. Ако сте нов сътрудник, трябва да бъдете активен. Но ако сте на 40 или 50 години и това няма да се отрази на служедните ви ангажименти, можете да спите.

Всъщност „инемури“ не е само сън, но и присъствие, затова препоръките са да се спи по определен начин. „Човекът, чийто мозък отдъхва, трябва да умее да се връща в работната ситуация, когато е необходимо неговото активно участие. Необходимо е вашето тяло да заеме такава поза, която подсказва, че вие проявявате активност и съсредоточеност по време на среща. Не можете да спите под масата или където и да било другаде. Трябва да седите така, като че ли внимателно слушате, а главата може да я отпуснете“, казват специалистите по отдих на работното място.

Но японците едва ли са за завиждане. Те действително изключително много се преуморяват, правейки кариера, жертват съня си и вредят на здравето си. Затова в Япония има и термин „кароси“, който означава „смърт по време на работа“.

Сподели във Facebook