Плодовете и зеленчуците от хладилните витрини на магазините често са по-богати на витамини и други полезни вещества от купените от сергията

 

До този извод са стигнали изследователите от Leatherhead Food Research и университета в Честър, Великобритания. В едно проучване, разпространено наскоро, се казва, че витамините, съединенията и антиоксидантите в тези продукти са повече в сравнение със същия пресен продукт.

Тези на пръв поглед странни резултати се дължат на факта, че често

прясната продукция губи част от хранителните си вещества, докато премине дългия път от доставчика до потребителя. Въпреки че пресните ябълки, круши и боровинки често се рекламират като „току-що откъснати”, се оказва, че са прекарали повече от седмица в различни складове.

В допълнение, след като са закупени от потребителите, пресните плодове и зеленчуци често продължават да стоят в хладилника, което допълнително намалява количеството на полезните вещества в тях. И обратното - замразените храни запазват повечето си антиоксиданти и витамини, защото те се замразяват почти веднага след като бъдат набрани.
В рамките на цитираното изследване се установява, че замразената продукция съдържа по-високи нива на антиоксиданти и витамини спрямо пресния ѝ еквивалент, който е бил съхраняван в хладилник в продължение на три дни. При замразените моркови например стойностите на полезните вещества могат да надвишат тези в пресните им събратя с до 300%. Този парадокс с най-голяма сила важи за меките плодове.

Разбира се, далеч не всички плодове и зеленчуци позволяват замразяване. Не е добра идея например да се опитвате да вкарате във фризера краставици. 
Дори и сред зеленчуците, които принципно подлежат на замразяване, има сортове, които не са подходящи за това. Например можете да замразите градински грах, но този, който е отглеждан за консервиране, не е подходящ.
Продуктът, който е предназначен за замразяване, трябва да е първокачествен.

В противен случай рискувате да замразите и дефектите му. Не е добре например да замразявате стари и омекнали чушки или картофи, пълни с израстъци и тъмни петна.
Опаковката и съхранението на такива продукти са изключително важни. Пакетчето, в което ще слагате замразен плод, трябва да гарантира, че докато се съхранява, няма да се загуби влагата. Температурата на съхранение трябва да е постоянна и никога да не надвишава минус 18 градуса по Целзий. 

Така или иначе обаче повечето от нас купуват фабрично замразени плодове и зеленчуци. Те се подлагат на така нареченото шоково замразяване, непосредствено след като са набрани. Тоест са имали време да узреят напълно, което означава, че имат високо съдържание на всички полезни вещества.

Замразяването по този начин запазва храната, без за това да са нужни никакви нежелани добавки, като например сол и захар, още по-малко изкуствени консерванти.

Те са и напълно готови за консумация, не се нуждаят от измиване, обелване или нарязване, което е ценна помощ в края на натоварения работен ден. С тях лесно се приготвя здравословна вечеря, която ще е несравнимо по-добра алтернатива от това, което предлагат веригите за бързо хранене. 

Сподели във Facebook