Тя избра Рикардо Лазо от стотиците хиляди запалянковци, дошли в Русия, за да станат част от Мондиал 2018. Той я взел на ръце и разбрал, че иска всеки ден да гледа в тези огромни очи.

На 26 юни в Сочи националният отбор на Перу печели мача срещу Австралия. Щастливите фенове заливат улиците на града, празнувайки първата победа на световно първенство от 36 години. Точно тогава седеммесечното бездомно куче проявява изключителен нюх и застава точно пред Рикардо Лазо – състоятелен според тамошните представи перуанец. Той не живее от кредити, не е продал автомобила си, за да присъства на шампионата, както са направили много негови сънародници. Рикардо има бизнес в туристическия бранш и няколко апартамента в Лима. „Ние празнувахме победата – разказва перуанецът. – И изведнъж при мен дойде кученце. Веднага разбрах, че нещо не е наред. Счупена беше едната му задна лапа. Беше толкова малко и слабо, помислих си, че ще бъде нечовешко да го захвърля.“

На следващия ден Рикардо трябва да отлети за Перу, а кученцето не е вещ, която просто можеш да сложиш в куфара. Нужни са ваксини и международен ветеринарен паспорт, но няма време. Тогава перуанецът започва да търси ветеринар, за да излекува крачето на кученцето, както и временен дом, докато се върне да го вземе. Така то остава в приют, където го наричат Бусинка. Минава време и хората започват да забравят за перуанеца, който иска да вземе бездомно кученце от Русия в родината си. Може би, след като е преминала еуфорията на победата над Австралия, запалянкото, изминавайки 13 хиляди километра до Лима, се е отказал от благородното си намерение.

В началото на август обаче от приюта идва новина – дългоочакваната среща между кученцето и Рикардо ще се състои в Москва. Последните документи на Бусинка са оформени и тя е готова за полет до Перу. След 12 часа от Лима до Париж и после още 4 часа до Москва през миналата неделя те се срещат пред камерите на телевизионните репортери, което удивлява Рикардо: „Това беше спонтанно решение. Просто исках да спася кученцето. Не мислех, че тази история ще стане толкова популярна“, казва перуанецът.

За да го разбира Бусинка, Рикардо вече е научил няколко руски думи и обещава редовно да споделя в социалните мрежи как живее в Перу неговият нов домашен любимец – едно обречено руско кученце.

Сподели във Facebook