Акценти

28 Октомври 2016

1663

Животът днес

В морската столица започва санирането на 26 блока по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която е със 100 % финансиране от държавата.

По този повод се проведе среща с участието на зам.-кмета Христо Иванов, главния архитект Виктор Бузев, директора на „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Петър Гърбузов, проектанти и строителни фирми, както и с други отговорни за осъществяването на проекта длъжностни лица. Целта на срещата бе обсъждане на предстоящите действия и административни процедури по санирането на сградите. 

26 са подписаните договори с изпълнители за проектиране и строителство, тъй като за всяка сграда се избира отделен изпълнител. По предложение на арх. Бузев ще бъдат провеждани редовни срещи с проектантите с цел предварително обсъждане на творческия подход при определяне на архитектурния и художествен облик на сградите в проекта. Той препоръча фасадите да са в максимум два цвята, но ще бъдат разглеждани всички предложения, включително и за нестандартни цветови решения. Експертите се обединиха, че към момента най-сериозно предизвикателство пред тях е възстановяването на първоначалния облик на жилищните сгради, особено в случаи на премахнати или допълнително пристроени тераси.

Готовите проекти за жилищните сгради трябва да бъдат одобрени от сдруженията на собствениците и от възложителя Община Варна, съгласувани със строителния надзор, след което ще се пристъпи към реално изпълнение.

В морската столица към момента одобрени за финансиране по националната програма са 69 сдружения на собствениците. Шест обекта от старата програма „Енергийно обновяване на българските домове“ ще бъдат довършени по новите условия.

Сподели във Facebook