Акценти

22 Септември 2016

1307

Животът днес

Сдружение „Отвори очи” организира във Варна кампания „Православните семейни ценности срещу алкохола”. Това стана  ясно по време на пресконференция по повод стартирането на кампанията, която се реализира от Православен център за зависими към Сдружение „Отвори очи“ в партньорство с Духовнопросветен център „Св. Архангел Михаил“, с финансовата подкрепа на Община Варна, дирекция „Превенции“ и с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Кампанията ще се състои от два модула, като в рамките на първия ще бъдат обучени хора, които са представители на варненски енории, на тема: „Как да убедим алкохолика да се лекува”. Обучението ще бъде практическо под формата на тренинг и ще се провежда с помощта на двама православни психолози. Втората част на обучението ще протече под наслов: „Православният начин на живот – път към трезвеността”, и ще засегне православната гледна точка и начините за справяне с този проблем.

След двете обучения през октомври ще се състоят беседи в различни енории във Варна, които ще се водят от преминалите през обученията и тренинга хора. Основната цел на кампанията е да бъде информирана общността как да се справя с този проблем. Целта е помощ да получат и семействата на хората, злоупотребяващи с алкохол, за да могат те да мотивират зависимия към лечение.
Чрез кампанията ще бъдат сформирани групи в енориите за самопомощ, като засега минимум пет енории ще се включат в нея. Кампанията е насочена най-вече към скритата група на злоупотребяващите с алкохол, които не се афишират, обясни д-р Борислав Станчев от дирекцията по превенции в общината.

Сподели във Facebook