Акценти

19 Септември 2018

Животът днес

Балансираната диета се оказа изгодна за всички, твърдят изследователи. Здравословното състояние на населението на планетата ще се подобри, а разходите за вода – най-ценният природен ресурс, ще се намалят, съобщава ВВС.

„Идеята е, че ако изберете здравословното хранене, независимо дали сте вегетарианци или ядете месо, това не само ще окаже благотворно влияние върху организма ви, а и ще има позитивни последици за околната среда, защото ще се намали количеството вода, изразходвано за производството на много хранителни продукти“, казват учени от Испания.

Какви са резултатите от тяхното изследване:

  • Водата, изразходвана при производството на хранителни продукти във Великобритания, е 2757 литра на ден на глава от населението. В Германия тя е 2929 литра, а във Франция – 3861 литра.
  • Преминаването към балансирано и здравословно хранене, включително и с месни продукти, може чувствително да понижи този показател – от 11 до 35%.
  • Диета, в което месото е заменено с риба, а животинските мазнини с растителни, ще понижи количеството на изразходваната вода с 33-35%.
  • Вегетарианското хранене ще гарантира намаление на употребяваната вода с 35-55%.

Все по-изчерпващите се запаси от питейна вода на планетата и без това предизвикват сериозна тревога, но ситуацията още повече се усложнява от ръста на населението на планетата, промените в начина на живот и в климата.

Според учените добре познатите ни призиви да стоим по-малко под душа или да спираме водата, докато си мием зъбите, са отчаяни опити да намалим разходите на безценния природен ресурс. Малко хора обаче се замислят за огромното количество вода, което се изразходва за отглеждането на месни породи от селскостопанските животни. Производството на захар и мазнини също изисква големи водни запаси, докато отглеждането на плодове и зеленчуци е много по-ефективно и икономично, твърдят експертите.

„Ако погледнем статистиката в много страни, ще видим, че 3000-4000 литра вода на ден на човек от населението е обичаен показател. Това е съвършено немислим обем, ако го сравним с количествата, които изразходваме ежедневно у дома. Показателите се оказаха аналогични в три държави, потвърждавайки тезата, че хората в Европа ядат прекалено много червено месо, захар и мазнини, пренебрегвайки плодовете и зеленчуците“, предупреждават специалистите.

 

 

Сподели във Facebook