Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

През 1949 г. се засилват преследванията на българите в НР Македония, като част от тях са пратени в концентрационни лагери. Нарушенията на границата стават ежедневие, а към нея и от двете страни се придвижват военни части.

Българският печат изнася шокиращи факти

В българския печат неспирно се изнасят факти за кървави насилия над населението в НР Македония и за гестаповския терор над пробългарски настроените жители там, за натрапването на изкуствения литературен македонски език и неговото посърбяване.

От своя страна в края на 1951 г. Югославия внася в ООН меморандум, в който обявява населението в Пиринския край за малцинство, преследвано и тероризирано от българските власти.

Тезата за македонската нация води до по-активно използване на македонците от българското ръководство в борбата срещу титовата клика.

Идеята за Южнославянска федерация е изоставена

Възприет е лозунгът за създаване на единна народнодемократична Македония, при което на Пиринския край е отделена ролята на обединителен център.

В началото на 1952 г. министърът на външните работи Владимир Поптомов разработва тезиси по Македонския въпрос, според които:

  • политиката на Белград прави невъзможна Южнославянската федерация, както и обединението на Пиринска и Вардарска Македония;
  • за националното обединение на македонците, което може да стане само с подкрепата на СССР, пречка е прозападната политика на Югославия;
  • акцентът за първи път е поставен върху националното потисничество на македонците в Югославия и Гърция, които са поробени от титовци и колишевци и от гръцките монархофашисти;
  • те трябва да водят борба за събаряне на режимите в двете страни, за мир, свобода и демокрация на Балканите и против американското присъствие на полуострова;
  • населението от Пиринския край трябва да оказва всестранна помощ на тази борба;
  • това подхранва антибългарските коментари на Запада;
  • като основна задача на БКП в Пиринския край се поставя укрепването на македонското национално съзнание, като националният въпрос е подчинен на задачите по изграждане на социализма.

Концепцията за обединена Македония е кулминация на опитите на Коминформбюро да дестабилизира Югославия.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага онлайн в книжарница „Хеликон“ на цена от 25 лв.

Сподели във Facebook