Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Ренегатите, поставили се в служба на Сърбия, Гърция и Турция

Ренегатите са членове на ВМРО, работили активно за реализиране на каузата на организацията и в един момент загърбват цялостната си дейност и преминават в лагера на враговете.

Зад този на пръв поглед нелогичен акт стоят редица причини:

  • грубо нарушаване на устава и правилника на организацията и страх от санкции, които по правило са строги и в повечето случаи са наказание със смърт;
  • извършване на финансови злоупотреби с организационни средства – присвояване в особено големи размери;
  • извършване на харамийски действия спрямо турски или български богати хора в нарушение на правилника на организацията;
  • присъединяване на враждебни на ръководството на ВМРО групировки в организацията, стоящи на непримирими позиции;
  • обслужване интересите на враговете на организацията, предимно от Гърция и Сърбия, срещу добро заплащане;
  • преминаване на позициите на „македонизма”.

Смятам, че техните имена трябва да се обявят за публично порицание заради тяхната антинационална и предателска дейност към националната ни кауза.

Това е поводът да публикувам списък на най-известните ренегатите на ВМОРО и ВМРО, които са се проявили през целия период на съществуване на организациите.

Ангелко Алексов

Той e сърбоманин от Македония, войвода на сръбската въоръжена пропаганда в Североизточна Македония.

Ангелко Алексов е роден в 1876 г. в кичевското село Мидинци. Участва с чета от 7 души в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., присъединявайки се към четата на Никола Пушкаров. По-късно става ренегат, преминал на сръбска страна след Първата световна война и станал сръбски четнически войвода.

Темелко Байрактаров

Темелко Байрактаров е сърбомански революционер, участник в Сръбската пропаганда в Македония от началото на ХХ век.

Роден е през 1882 година във велешкото Башино село. Присъединява се към ВМОРО и участва в Илинденското въстание, след края на което се включва в сръбската пропаганда в Македония, като действа в околностите на Куманово. Води много сражения с чети на ВМОРО за проходите в Бабуна планина.

Стоян Мишев

Той е български революционер, щипски околийски войвода на ВМОРО, убит по-късно като ренегат.

Стоян Мишев е роден на 22 март 1882 г. в Щип, съученик и близък приятел е на Тодор Александров. Присъединява се към ВМОРО през 1900 г. и е избран за член на революционния комитет в града.

През Балканската война Стоян Мишев е войвода на чета №31 на Македоно-одринското опълчение и действа в родния си край заедно с четата на Георги Гочев.

След войната се връща в България и подпомага Тодор Александров във възстановяването на организацията.

Заради финансови злоупотреби и от страх да бъде осъден на смърт, той е принуден да напусне ВМРО през 1922 г. и постъпва в Македонската федеративна организация.

Сближава се с управляващия БЗНС - Стамболийски. Участва на страната на федералистите в т.нар. Неврокопска акция на ВМРО, но след погрома им Мишев успява да избяга в Гърция.

След Деветоюнския преврат и последвалите събития през 1923 г. емигрира в Югославия. Убит е 2 години по-късно по нареждане на Иван Михайлов.

Илия Христов Атанасов (Пандурски)

Илия Пандурски е роден в горноджумайското село Дебочица. Присъединява се към ВМРО и действа като малешевски войвода. Обвинен е за злоупотребите си и застава на страната на враждуващите с ВМРО федералисти и комунисти.

През март 1923 г. се предава на сръбските власти, които го назначават за войвода на контрачета също в Малешевско.

Пандурски започва последователно да изтребва видните легални дейци на ВМРО в областта и насилствено мобилизира местни младежи в четата си.

Водачът на ВМРО Иван Михайлов нарежда на Христо Вангелов Стоев (Ристо Дерижабо) да елиминира Илия Пандурски, което той прави през 1925 г. Според друг източник Пандурски е убит от разузнавача на ВМРО Христо Костадинов.

Тодор Николов Паница

Тодор Паница

Паница е един от най-зловредни личности в революционните борби в Македония и Одринско, терорист и инициатор за създаването на ВМРО (обединена). 

Роден е в град Оряхово на 2 юли 1879 г. В края на 1902 г. бяга от казармата и се включва в дейността на ВМОРО.

Постъпва в четата на Никола Пушкаров, действаща в Кумановско и Кратовско. Участва в Илинденското въстание като четник в Скопско. След въстанието се прибира във Варна.

През 1904 г. тук Паница отново заминава за Македония и постъпва в четата на драмския войвода и негов съученик - Даев.  

След разцеплението на ВМОРО Паница предава на Сандански подготвяния от Михаил ДаевИван Гарванов и Борис Сарафов заговор за убийството му.

Така на 10 октомври 1907 г., при пълна тайна Сарафов, Гарванов и Даев са осъдени на смърт. На 28 ноември 1907 г. Паница убива задграничните представители на организацията в София поручик Борис Сарафов и Иван Гарванов.

За тази си постъпка е осъден на смърт от Кюстендилския конгрес на ВМОРО през 1908 г. През юли 1914 г. е амнистиран със закон, гласуван от българския парламент.

При избухването на Балканската война през 1912 г. е войвода на Драмската партизанска чета на Македоно-одринското опълчение, която участва в освобождаването на Неврокопско.

След 1919 г. като заподозрян за мародерства над гърците в Драмско, Паница дълго време се укрива.

По-голямата част от федералистите са заловени и на практика дейността им е неутрализирана. Паница успява да избяга в Гърция заедно със Стоян МишевГригор Циклев, К. Попиванов, Стоян Чочков и др.

Впоследствие се установява в Белград, откъдето заедно с част от федералистите организира контрачети срещу ВМРО.

След преврата на 9 юни 1923 г. и свалянето на земеделците Тодор Паница става съветник и на паравоенното Сдружение против българските бандити.

По-късно емигрира във Виена, където се свързва със средите на Коминтерна и БКП. Продължава контактите си с федералистите и дори минава за техен идеолог.

Паница е сътрудник на Военния отдел на ЦК на БКП и е свързан със съветското разузнаване.

Паница подкрепя идеята за Балканска федерация и активизира подривна си дейност срещу ВМРО. Участва в подготовката на Майския манифест, като след провала му, убийството на Тодор Александров и последвалите кръвопролития е набелязан за ликвидиране от Иван Михайлов.

Междувременно във Виена Тодор Паница съдейства за формирането на ВМРО (обединена).

Вечерта на 8 май 1925 г., по време на представление на „Пер Гинт“ от Хенрик Ибсен във виенския Бургтеатър, Тодор Паница е застрелян в тила от Менча Кърничева.

Александър (Алексо) Ончев Мартулков 

Роден е през 1878 г. в град Велес. През 1895 г. става член на първата социалистическа група в Македония.

През 1896 г. се включва в Македоно-одринската социалдемократическа група при БРСДП, където работи заедно с Димо ХаджидимовИван Клинчаров и Васил Главинов.

В периода 1924-1926 г. работи в македонските братства.

От 1932 до 1934 г. Александър Мартулков е редактор на вестник „Македонско знаме“, но не приема постановката на Коминтерна и БКП за наличие на „македонска нация“.

През лятото на 1935 г. е арестуван и съден по Закона за защита на държавата заедно с други дейци на ВМРО (обединена). Пред съда Мартулков отрича членството си във ВМРО (обединена). Осъден е на 5 години затвор и 50 000 лева глоба.

След 9 септември 1944 г. Мартулков се застъпва за създаването на Народна република Македония.

Подписва в София и „Апела към македонците в България”.

Атанас Караманов

Роден е в струмишкото село Дабиля. Присъединява се към ВМОРО и става ръководител на Дабилския комитет. По-късно става нелегален и е самостоятелен войвода в струмишкоОпределян е от свой съратници за „юначен, но с хайдушки навици“.

След Младотурската революция от юли 1908 г. и последвалия контрапреврат на Абдул Хамид II участва в похода към Цариград.

След възстановяването на ВМОРО, Караманов става турски агент и на 1 август 1911 г. влиза в престрелка край Струмица с войводата Константин Самарджиев Джемото, при която и двамата загиват.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook