Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Никола Спиридонов Велев, с псевдоним Бойко Спиров, е български публицист и общественик, деец на македонската емиграция в България и в чужбина.

Роден е през 1897 г. в София, в семейството на общественика Спиридон Велев от Крушево.

След Гарванското клане от 1923 г. Димитър Спространов, Никола Велев и Кр. Манев изпращат изложение до 50 чуждестранни вестници, в което защитават българите от Македония.

Назначен за съюзен организатор на Съюза на македонските студентски дружества в чужбина през 1925 г. Член е на Виенското дружество и същевременно резидент на ВМРО във Виена. Посветен е във Виенските преговори от 1924 г., на които се изготвя Майският манифест.

През есента на 1926 г. ръководи специализирана бойна и терористична група в Прага. След убийството на Протогеров през юли 1928 г. симпатизира на протогеровистите. През 1929 г. окончателно се установява в София. През 1934 г. е поканен за учредяването на Временния национален комитет на македонските братства.

Умира през 1976 г.

Дончо (Дони) Ангелов

Дончо Ангелов, известен като Кратовски, е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Роден е през 1884 г. в кратовското село Талашманце, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Занимава се с търговия.

Четата на Дончо Ангелов, седналият в средата, от 1906 г.

Влиза във ВМОРО и първоначално е четник, а от пролетта на 1906 г. е кратовски районен войвода. През 1912 г. завежда кратовската околия на ВМОРО. Негов четник в 1912 г. е Филип Павлев. При избухването на Балканската война през 1912 г. е доброволец в Македоно-одринското опълчение, първоначално като войвода в чета №33 на Славчо Абазов, по-късно в четата на Тодор Александров, в Четиринайсетата Воденска дружина и в Сборната партизанска рота на МОО.

След Балканската война Дончо Ангелов възстановява революционната си дейност в Кратовско сега срещу новата сръбска власт.

При намесата на България в Първата световна война през ноември 1915 г. четата на Дончо Ангелов става партизански взвод към Партизанския отряд на Единадесета пехотна македонска дивизия. Взводът на Ангелов прекъсва навсякъде сръбските съобщителни връзки, арестува сръбското общинско управление в Лесново, разбива сръбските части и влиза в Кратово един ден преди настъпващата българска войска и подпомага всячески настъплението на Двадесет и втори пехотен тракийски полк.

Подписва Мемоара на българи от Македония от 27 декември 1917 г. По случай 15-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание за заслуги към постигане на българския идеал в Македония Дончо Ангелов е награден с орден „Свети Александър“. Участва във възстановяването на ВМРО след 1920 г., но е близък с групата на Славе Иванов и Стоян Мишев, които искат насрочване на конгрес на организацията. Изпратен е от тях като войвода в Кратовско.

През октомври 1921 г. Дончо Ангелов договаря среща с Тодор Александров за подготовка на конгреса, но при срещата им четата му е обезоръжена, а той е убит край село Саса от четата на Иван Бърльо

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook