ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) е неправителствена организация, в която членуват 385 академици, дописни членове, член наблюдатели, почетни членове.

Нашата академия и нейните членове сме се отнасяли винаги с дълбоко уважение към руския народ, обединен в Руската федерация, към руските научни институти и университети, към руските учени.

За голяма изненада на всички членове на академията сме свидетели на с нищо непредизвикана антибългарска кампания, която се демонстрира по различни поводи през последните години от страна на различни руски институции.

Ето някои факти:

1. ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН СЕ ОБРЪЩА С ПРИВЕТСТВЕНИ ДУМИ КЪМ БИВШИЯ МАКЕДОНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ИВАНОВ С БЛАГОДАРНОСТ, ЧЕ РУСИЯ Е ПОЛУЧИЛА ПИСМЕНОСТ ОТ „МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМИ”.

Това твърдение е груба провокация към българите и тяхната национална история.

Нима историците, съветници на г-н президента, не знаят, че по времето, когато Русия е получила писменост, Македония е била част от Първата българска държава, начело с цар Борис І.

Цар Борис І е българският държавник, който изпраща мисия от висши духовници в Русия, за да я покръстят в Православната вяра.

2. РУСКИ ОФИЦИАЛНИ ИНСТИТУТИ НЕОЧАКВАНО ОБЯВЯВАТ АЗБУКАТА, СЪЗДАДЕНА ОТ БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ, ЗА РУСКА АЗБУКА, ВЪЗНИКНАЛА НА БАЗАТА НА РУСКА РУНИЧЕСКА ПИСМЕНОСТ.

3. ПОСТАВЯ СЕ ПОД СЪМНЕНИЕ РОЛЯТА НА БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ И СЪЗДАДЕНАТА ОТ ТЯХ АЗБУКА – ГЛАГОЛИЦАТА, И УСЪВЪРШЕНСТВАНИЯ Ѝ ВАРИАНТ – КИРИЛИЦАТА, И ОЩЕ:

·Какви са по произход Кирил и Методий – гърци или славяни.

·Каква е ролята и заслугата на Климент Охридски за усъвършенстване на „глаголицата”, за да се превърне в „кирилица”.

·Руският патриарх Кирил обяви двамата братя за „словенски учители”.

·Поставя се неочаквано за всички учени въпросът кой даде писменост на Русия?

.В направената изложба, посветена на 24 май, в Руския културно-информационен център се оспорва заслугата на България за даване на тази писменост на Русия.

Всички тези твърдения са абсурдни от научна гледна точка и се опровергават от публикациите на редица световноизвестни руски учени:

Руският политолог Алексей Николаевич Мусаков през 2003 г. заяви: „По мое мнение без българите нова държавност няма да има, защото руският език е по същество български“.

Академик Дмитрий Лихачов - руски филолог и културолог, произнася своята крилата фраза: „България е „държава на духа".

Лихачов казва още: „Обичам България, защото обичам Русия“.

4. ВЪЗНИКВА СПРАВЕДЛИВИЯТ ВЪПРОС КОЙ ДАДЕ ДА РУСКИЯ НАРОД ОСВЕН ПИСМЕНОСТТА И ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА?

Големи руски историци като Андрей Фурсов често повтарят, че няма история като руската, която да е така фалшифицирана (оболганная). И е абсолютно прав.

5. ОСПОРВА СЕ ВЪПРОСЪТ ЗА ПРОИЗХОДА НА БЪЛГАРИТЕ. ЛАНСИРА СЕ ФАЛШИВА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА ЗА ПРОИЗХОДА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС.

Преди 1989 г. се твърдеше, че Българите са абсолютни славяни. Те са дошли с българите на кан Аспарух и са се разтворили в морето от славяни, които населявали територията на днешните български земи, като ги претопили.

Създадената от българите държава през 681 г. нарекли България. Хем новодошлите се претопили в славянското море, хем държавата нарекли България, хем народът бил български. За съжаление идеологизираната легенда не отговаря на истината за историята на българите.

6. МАСОВО РУСНАЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НЕ СА НАЯСНО ОТКЪДЕ Е ДОШЛА АЗБУКАТА, НА КОЯТО ПИШАТ И ЧЕТАТ. НЕЩО ПОВЕЧЕ, ЧЕТЕМ И ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ.

На 26 май във форумите, коментиращи българо-руските недоразумения около 24 май, в известния руски сайт „Взгляд“ се появиха следните скандални коментари:

  • Иной Кряж: „Българите съвсем са откачили. Кирил и Методий са разработили азбука за религиозни текстове и книги. Тяхната азбука се е състояла от най-прости символи, тип кръст, кръг и други. Тази азбука се нарича глаголица. Но не се прилага даже в църковната литература. А това, което днес наричат кирилица, е в действителност старата славянска, т.е. руска азбука, преработена от древноруски, с черти и резки, като при етруските“.
  • Пани Валерия: „В Русия има писменост преди официалното въвеждане в оборот на кирилицата. Те са идентични. Кирил и Методий просто са преписали нашата азбука“.
  • Яков Слащев Волжский: „Заслуги на българите за покръстването на Русия... Аз и не знаех, че Константинопол е бил столица на България“.
  • Cyclone FPG7: „Откога продажните българи станаха „братя“? В коя война не са били на страната на врага? Само когато Русия от турския харем ги вадеше? Измет продажна“.
  • Андрей Доброволский: „Българите са един от най-гнусните и скотски народи. Русия освободи българите от турците и българите веднага си избраха за цар германец, след което последователно воюваха против Русия в две световни войни. Русия им построи за отплата райски живот, за да бъде отново предадена от историческото недоразумение България. Тази страна трябва завинаги да изчезне, народ с това название не трябва да съществува“.
  • Бабуган Яйла: „България е Турция, време е да помогнем на османците да си върнат земите, да поправим „грешката“ на руските царе“.

Всички тези изявления говорят за възкръсването на стария руски имперски дух.

7. СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА ВЪЗКРЪСВАНЕ НА СТАРАТА РУСКА ИМПЕРСКА ДОКТРИНА.

Рупорите на тази доктрина, като известния руски геополитик Александър Дугин, са пределно ясни. Те повтарят стари мераци на Москва:

И накрая, македонците вместо да бъдат ябълка на раздора за южните православни славяни, трябва да станат зародиш на сръбско-българското обединение, първа крачка към създаването на истинска Велика Югославия“ („Основи на геополитиката“,1997, стр. 462).

В момента в Русия има доста влиятелни сили, които харесват формулата на Коминтерна – „Сърбия е Русия на Балканите“.

През последните месеци, за голямо съжаление, в редица руски медии се води антибългарска кампания. И тя не е свързана с днешните недоразумения около 24 май.

Периодично излизат заглавия на коментари, които са насочени срещу България: „Българските русофоби искат да взривят паметници на съветските войници“.

Или друга подобна публикация в руската интернет платформа CONT: „Паметникът при Ржевск още не е открит, а българите вече са недоволни“. Отново заглавието тенденциозно е изведено от читателски коментар във форума на „Дневник“.

Обидни за нас материали могат да се видят в платформата CONT, която ежедневно има огромно число посетители. Не прави изключение и сайтът inosmi.ru, който е към агенция РИА „Новости“. И се поддържа от Федералната агенция по печат и информация (Роспечать).

Особено се проявява в антибългарската кампания и новият сайт balkanist.ru, който има претенции професионално да следи и анализира нашия регион.

На 24 май balkanist.ru не обели и дума за деня на братята Кирил и Методий. Няма нищо даже за „славянската“ азбука. Но на 3 май 2020 г. бе публикувана статия „България поиска от Северна Македония да се отрече от своя език заради Евросъюза“.

На практика сайтът balkanist.ru е пропаганден рупор на днешните последователи на Илия Гарашанин.

Още по-лошо е, че някои от пишещите кадри в balkanist.ru са     възпитаници на небезизвестния институт РИСИ, който доскоро бе оглавяван от прославилия се у нас генерал Леонид Решетников.
В последно време YouTube е наводнен с коментари на професор Игор Панарин, който защитава плътно политиката на президента Путин.

Подобно на своите колеги от balkanist.ru той се вживява в ролята на защитник на сръбските интереси на Балканите. Няма лошо. Това си е негово право. Но Игор Панарин пропагандира сръбския прочит на балканската история. Щедро обявява за изконно сръбски разни градове, които са били български векове наред.

Последната мащабна идея на Игор Панарин е това лято да се състои среща в Белград (разбира се!) между Путин, Тръмп и Си Дзинпин.

Нещо като актуализирана „Ялта“. Не е за пренебрегване и фактът, че Игор Панарин лансира отново идеята за създаване на балканска федерация (с подтекста Сърбия да е водещата нация, както беше в Югославия).

Игор Панарин се представя като откровен геополитически противник на британците, но със своите балкански коментари в крайна сметка обслужва отлично интересите на Лондон в нашия регион. Методично разбива единството между православните народи на Балканите.

Игор Панарин като човек, който е чел много, няма как да не знае, че България е единствената балканска страна, която е имала столица извън днешната ѝ национална територия. Имаме предвид град Охрид.

Българи и сърби като православни братя категорично трябва да живеят в мир и разбирателство.

В това сме дълбоко убедени.

Но това не може да става за сметка на българските национални интереси и достойнство, за сметка на ограбване на българската история. Това е азбучна истина за всеки български патриот, който уважава своята многовековна история и наследеното от прадедите.

8. КОЙ Е ПРОБЛЕМЪТ, КОЙТО ТРОВИ БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ?        

8.1. Българите са единственият ранен европейски народ, който е успял да създаде не една, а три големи и мощни държави - Кубратова, Волжска и Аспарухова България.

Две от тях са се разпростирали върху територията на бившата Руска империя, после СССР, а днес Руската федерация.

В своето движение от изток на запад българите са изграждали  своите държави и са приемали в различни периоди от своята вековна история християнството, исляма и юдаизма.

8.2. Нашите прадеди са създали свои държави много преди 681 г. В действителност тогава е основана Аспарухова България.

Първата земя, която заемат българите на Балканите, е била Охридската земя, която е свързана с името на кан Кубер, брат на кан Аспарух и син на кан Кубрат. Той създава Куберова България в Македония. Археологическите проучвания на територията на днешна Северна Македония показват наличието на прабългарско присъствие.

8.3. Великият кан Крум се приема, че е потомък именно на Куберовия клон на рода Дуло.

Имали сме високоразвити държави с големи градове, в които са процъфтявали занаятите, търговията, културата и науката. Секли са се монети. Ние, българите, не сме и тюрки.

8.4. Гробът на Аспарух се намира на брега на Днепър, на двайсетина км от гроба на Кубрат.

Този факт би трябвало да ни накара да се замислим и да обединим в едно българската история.

Някогашните българи са имали държави, а не са били племенен съюз. Българската държава не е напомняла нито римската, нито византийската, нито близката по време франкска империя.

Държавата на някогашните българи е приличала на самата себе си. В нея е нямало чуждо звание или титла и цялата нейна доста сложна конструкция е била създание и продукт на самите българи. Например, багатур е висше звание на прабългарски воин и означава юнак, храбрец. В руския език понятието преминава в „богатыр“.

8.5. Българският етнос е носел през вековете уникален държавнотворчески импулс.

И което е най-важно - българите в Азия и Европа носят в себе си през вековете на подсъзнателно ниво „имперска искра“. Може би именно това е причината българската история да се преиначава и омаловажава.

8.6. На Балканите всеки народ си има своя собствена версия за историята на нашия регион:

  • Гърците си имат Megali idea.
  • Румънците - Велика Румъния.
  • Албанците - Велика Албания.
  • Сърбите - Велика Сърбия (Нейна основа е „Начерта- нието“ на Илия Гарашанин).

Ние желаем да завършим нашето отворено писмо с думите на              руския политолог Алексей Николаевич Мусаков от Санкт Петербург, който още през 2003 г. в предаването „Болгарский след“ на православното радио на Санкт Петербург каза следните силни думи:

„По мое мнение без българите нова държавност няма да има, защото руският език е по същество български, писмеността са донесли Кирил и Методий. Някои говорят, че гърци, но поданици на българския цар.”

УВАЖАЕМИ РУСКИ ПРИЯТЕЛИ,

Водени от искрени братски чувства към руската държава и руския народ, ви молим да направите всичко възможно да бъде преустановена антибългарската кампания в Русия в името на истинското ни приятелство. 

Академик професор д-р Григор Велев,

председател на БАНИ

Академик професор д-р Добрин Свинаров,

председател на Общото събрание на БАНИ

Академик д-р Маргарита Каменова,

главен научен секретар на БАНИ

Академик Румен Леонидов,

заместник председател на БАНИ

Академик професор д-р Сава Гроздев,

заместник председател на БАНИ

Академик Христо Григоров,

 заместник председател на БАНИ

 

 

Сподели във Facebook