Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

След края на Втората световна война Съветският съюз окупира Румъния и България. В Югославия Тито установява комунистически режим с помощта на Червената армия и българските войски. В Албания Енвер Ходжа взема властта. В Гърция силната антихитлеристка съпротивителна организация ЕЛАС, доминирана от комунистите, завзема голяма част от страната, включително столицата Атина, след изтеглянето на войските на Третия райх.

На 9 септември 1944 г. след военен преврат у нас Отечественият фронт съставя правителство, в което доминират комунистите.

По късно през 1947 г. българският министър-председател и водач на БРП(к) Георги Димитров смята, че е настъпил моментът за осъществяването на проекта за Балканска федерация. Димитров е убеден, че е възможно да се осъществи обединение на България с Югославия.

В този продължителен процес на преговори, дирижирани от Сталин, се предвижда Македония да се влее във федерацията като единна федеративна република, а в замяна България да получи обратно Западните покрайнини.

В изпълнение на това решение е стартирана политика на агресивна македонизация на българското население в Пиринско чрез принудителна смяна на етническото самоопределение, достигнала до регистриране като “македонци”. Този процес на македонизация протича в условия на сурови репресии и избиване на близо 200 бивши македонски войводи и четници..

В резултат на всички тези действия през 1947 г. между България и Югославия е подписан договор за дружба и сътрудничество.

Известно време БКП и българската държава запазват противоречивата си, противобългарска, политика по Македонския въпрос.

Едва през 1963 г., на специален пленум на ЦК на партията Тодор Живков обявява, че са погрешни решенията на БКП по Македонския въпрос и по специално – политиката, провеждана по отношение на Пиринския край.

Днес с членството на Гърция, България и Румъния в Европейския съюз от една страна идеята е обезсмислена, а от друга фактически е частично реализирана на по-високо континентално ниво.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който в момента се предлага в книжарница „Хеликон“ на промоционална цена от 21.25 лв.

Сподели във Facebook