Акад. Григор Велев

Излезе том VI от фундаменталния труд на акад. Григор Велев „История на българите от Македония“. За пореден път авторът изумява с педантичното поднасяне на фактите и умело боравене с документите от нашето минало. В том VI имате уникалната възможност да намерите професионално поднесена и изчерпателна информация за живота и борбите на нашите сънародници в Македония, която обезсмисля усилията на фалшификаторите на родната ни история. Предлагаме ви само малка част от въпросите, чиито отговори можете да откриете в новото издание:

* Кои са героите, оглавили съпротивата на българските младежи новобранци, призовани да служат в сръбската армия (1913) и каква е съдбата им? Защо е създаден  „Комитет на дезертьорите“ в град Велес (1914) и защо дейността му е знакова в нашата история?

* Какъв е отзвукът от събитията в Крагуевац в политическите и в дипломатическите кръгове на България и Европа?

* Кои са културно-просветните и благотворителните македоно-български организации, възникнали след Освобождението до 1934 г. ?

* Какви са заслугите на Екзарх Йосиф за запазване на единството на Българската православна църква и за българското просветно и църковно дело в Македония и Одринско, останали в Османската империя след 1878 г. и каква е дарителската му дейност?

* Защо в Благоевград е издигнат паметник на Кузман Шапкарев?

* Какъв е бил мотивът на Димитър Петков да се противопостави на Режима на пълномощията, за което е осъден и остава в затвора от 1882 до 1884 г.? Какво провокира убийството му в София?

* Защо Даме Груев е бил смятан за сърцето и душата на „Вътрешната македоно-одринска революционна организация“?

* С какво Трайко Китанчев заслужи почитта на Симеон Радев, който казва за него: „Той бе една от най-чистите, бих казал, най-светлите фигури на българската демокрация“?

* Кои са най-видните членове на „Българска матица“ - обществено-културната организация на българите в Османската империя със седалище в столицата Цариград. Какъв е приносът на Александър Теодоров-Балан?

* Защо през 1928 г. американският в-к „Чикаго Дейли Нюз“ пише за Иван Михайлов: „Той е вдъхнал нов живот в революционната организация и неговото име е станало прочуто из цяла Югоизточна Европа. Той е станал една легенда“. Каква е причината бележитият деец на ВМРО да напише: „Македонският въпрос ще престане да съществува в момента, когато вече няма да се намерят македонци, готови за страдания, за жертви“?

* Как Менча Кърничева успява във Виена пред очите на смаяна Европа да застреля Тодор Паница - един от най-големите злодеи на македоно-одринското движение?

* Каква е заслугата на жените от културно-просветните организации на македонските българки за съхраняването на българщината?

Том VI от „История на българите от Македония“ може да намерите в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook