Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Йордан Гюрков е роден е на 13 октомври 1891 г. в Щип, тогава в Османската империя. Син е на революционера Христо Гюрков. Племенник е на солунския търговец от Щип Панчо Кюлюмов. По майчина линия е по произход от известния български щипски род Кюлюмови.

През 1910 г. завършва Българското педагогическо училище в Скопие и учителства там до 1912 г.

След разгрома по време на Първата световна война Йордан Гюрков учи търговия във Виена. Участва в дейността на Съюза на македонските студентски дружества в чужбина. Прекъсва следването си и става активен член на ВМРО и за кратко е четник при Дончо Христов.

При избухването на Балканската война (1912-1913) е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в трета рота на Десета прилепска дружина. Награден е с орден „За храброст“ IV степен.

През 1913 г. постъпва във Военното на Негово Величество училище, на 25 август 1915 г. го завършва с 35-и випуск и е произведен в чин подпоручик.

През Първата световна война е ротен командир на 6-и полк на Единайсета дивизия. Участва в Криволашкото сражение. В края на войната е адютант на командира на дивизията Кръстьо Златарев. Уволнен е от служба през 1921 г. с чин капитан.

След убийството на Тодор Александров през 1924 г. Йордан Гюрков участва в организирането на Горноджумайските събития.

Йордан Гюрков

По предложение на Иван Михайлов Йордан Гюрков, Панчо Михайлов и Петър Шанданов съставят организационен съд на ВМРО. Делегат е на конгреса в Сърбиново и е избран за резервен член на ЦК на ВМРО. По време на Петричкия инцидент през октомври 1925 г. в качеството си на временен пълномощник на ЦК за Петрички окръг е изпратен в града да координира местната отбрана. Участва и на конгреса в Крупник от 1928 г., като е избран за окръжен пълномощник на Централния комитет за Пиринска Македония.

След разцеплението на ВМРО застава на страната на Иван Михайлов. Убит е на 8 февруари 1931 г. в София от протогеровистите във ВМРО. Македонската младежка организация в Горна Джумая приема името „Йордан Гюрков“ и в периода 1932-1934 г. излизат няколко броя от вестник със същото име.

Йордан Гюрков поддържа международните контакти на ВМРО с централите на македонските младежки организации.

Основателите на организацията заявяват, че МССЧ на студентите от Македония се учредява в чужбина, защото не могат да сторят това в родните си места, където българите са преследвани и подложени на найварварско отношение от сръбските и гръцките власти. Това е първата учредена организация на македонските студенти. Известен е още като „Македонски студентски съюз в чужбина“ и като „Съюз на македонските академични дружества в чужбина“. Главното представителство на тази организация се намира във Виена, Австрия. Виенското студентско дружество е инициатор за организиране на студентски дружества в Мюнхен, Будапеща, Женева, Брюксел, Страсбург, Марсилия, Гренобъл, Нанси, Лиеж, Болоня, Рим и Хайделберг. Всички те развиват активна антисръбска, антиюгославска и антигръцка пропаганда и на други места. В началото на 1923 г. подобно студентско дружество се създава и в Лайпциг. Тук се избира управително тяло, приема се устав и се определя Виена за седалище на Съюза. През същата година възникнат други дружества и в ИталияМилано, Торино, Бари. За съюзен организатор през 1925 г. е избран Никола Велев.

Съществуват и многобройни дружества в редица западноевропейски градове.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook