Здраве

15 Април 2015

1545

Животът днес

10 начина да имате енергия през целия работен ден

Ако след работа нямате сили за нищо друго, освен да се доберете до дома си, вероятно някъде грешите. Учените установиха причините за изчерпването на енергията ни на работното място и препоръчват начини за нейното възстановяване и за избягване на преумората.

1. Занимавайте се с това, което обичате
Никога няма да сте доволни в края на работния ден, ако 8 часа сте се занимавали с нещо, което ненавиждате. Според изследване на канадски учени, за да сте по-щастливи и да се уморявате по-малко в  работата си, трябва да имате точна представа за нейните цели. Старайте се всеки ден да мислите за кого може да е полезна вашата дейност. Всяка работа постига резултат, от който някой се нуждае. Запитайте се какво ви дава работата, кои ваши потребности тя удовлетворява и какви цели се постигат с нея. Всеки ден отбелязвайте хубавото, което се е случило в службата ви. Колкото по-често изпълнявате тези съвети, толкова по-щастливи и енергични ще бъдете.

2. Отваряйте често прозореца
Когато помещението се проветрява, то се охлажда. Хората се уморяват, когато работят на температура 28° и повече. Освен това при отворен прозорец се намалява концентрацията на въглеродния диоксид, с която се свързва и преумората от работа. Когато помещението не се проветрява достатъчно, концентрацията на въглеродния диоксид се увеличава в течение на деня. Ако прозорецът в офиса е малък или изобщо няма прозорци, сложете растения. Те поглъщат въглеродния диоксид и други замърсители на околната среда, които причиняват умора.

3. Седете изправени
Ако през целия ден седите прегърбени, подлагате мускулите си на напрежение, което предизвиква преумора. Когато сте прегърбени, се чувствате и по-непривлекателени, а това се отразява на настроението, което пък води до умора, казват физиотерапевтите. Те съветват да седите изправени на стола, като че ли леко се противопоставяте на някого, който иска да ви издърпа от него.

4. Направете преглед на изпълнените и неизпълнените задачи
Недовършените задачи отнемат от енергията ви. Мисълта за тях ви преследва и не ви позволява да се отпуснете, но ако в края на деня отделите време, за да направите списък на изпълнените задължения и задачите за следващия ден, има шанс да си тръгнете от работа с чувство на удовлетворение от постигнатото и заредени с енергия за работа по следващите задачи.

5. Внимавайте с монитора на компютъра
Ако в края на деня очите ви са уморени, причината може да е в монитора на компютъра. Офталмолозите препоръчват да работите с по-едри шрифтове, които се възприемат по-лесно от очите. Важно е мониторът да е разположен на разстояние от 33 до 59 сантиметра от лицето, а центърът на екрана да е на едно ниво с очите. Не забравяйте да избърсвате екрана от прах – тя може да се отрази на образа и допълнително да натовари очите.

6. Използвайте светлина със синкав оттенък
Британски учени от университета в Съри установиха, че когато обичайните бели електрически крушки се сменят със синкави, хората изпитват по-малко сънливост през деня. Синият цвят е по-близък до естествената дневна светлина. Той стимулира меланопсиновите рецептори в главния мозък, които отговарят за поддържането на състояние на възбуденост на организма, посочват учените. Ако не можете да склоните началника си да промени кардинално условията в офиса си, сложете крушка със синкав оттенък, за да поддържате тонуса си.

7. Пийте чай от сладка папрат
Надбъбречните жлези произвеждат стимулиращи хормони, които дават бодрост през деня. Тяхното действие е особено силно в началото на деня, но до вечерта то постепенно спада. При малки неразположения на организма спадът може да започне още в средата на деня, което води до сънливост и апатия. Проверете функцията на надбъбречните си жлези с малък тест: влезте с някого в тъмна стая и постойте спокойно с отворени очи 1-2 минути, докато свикнете с тъмнината. Помолете човека до вас да освети очите ви с фенерче и да наблюдава зениците ви. Ако те пулсират, вместо да се свиват, това означава, че имате проблем с адренергичната система. Основната препоръка на диетолозите за възстановяване на дейността на надбъбречните жлези е да се намалят стресовите фактори. Те съветват и да се пие чай от сладка папрат, който стимулира работата на адренорецепторите.

8. Пийте вода след всеки разговор по телефона
Ако работата ви предполага чести разговори по телефона, причина за умората ви може да е дехидратацията. Американски специалисти, занимаващи се със стреса, обясняват, че умората от телефонните разговори е основен проблем на сътрудниците в кол центровете. По време на разговор по телефона се изпарява влагата от лигавицата на устната кухина. Колкото по-голяма е дехидратацията, толкова повече се сгъстява кръвта и тя намалява способността си да доставя кислород на организма. Приучете се да отпивате по няколко глътки вода след всеки разговор по телефона. Това ще се отрази благоприятно на гласовите ви връзки и на самочувствието ви.

9. Следете за линията си
В изследване на учени от Националния университет на Тайван бе установено, че жените с обиколка на талията над 80 сантиметра се уморяват 2 пъти по-често от стройните си колежки. Според учените повишеното производство на стресови хормони, особено кортизол и адреналин, води до натрупване на мазнини в областта на корема. Ако се стараете да намалите до минимум стреса и едновременно с това следите за линията си, най-вероятно ще съумеете да се научите да управлявате енергията си през целия ден.

10. Хранете се правилно
Ако енергията ви започва да спада по време на обедната почивка и ви се дояжда нещо сладко, вероятно се храните неправилно, казват диетолозите. Богатата на прости въглехидрати храна, например сандвич с бял хляб, допринася за бързо изразходване на енергията. Намалете количеството на въглехидратите и яжте пълнозърнест хляб или трици, добавете в порцията си плодове и зеленчуци. Хората, които се хранят балансирано, са 10 пъти по-енергични от тези, които не включват в диетата си полезни храни. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 141