Бъбреците са органичният филтър в човешкото тяло, затова и ролята им е незаменима. Те пречистват кръвта от различни токсини, микроби и инфекции. Бъбреците регулират водно-солевия баланс в организма, кръвното налягане и производството на червени кръвни телца. Списъкът с отговорните задачи на бъбреците може още много да се удължи, но често хората ги подценяват и не се грижат достатъчно за доброто им състояние.

Предлагаме ви мнението на специалистите за навиците, които съсипват бъбреците:

Пушене и пиене

Отдавна е доказано, че цигарите и алкохолът оказват отрицателно влияние върху здравето. Безспорно вредните навици влошават дейността и на бъбреците, защото те се затрудняват с голямото количество токсични вещества, които постъпват в организма.

Дефицит на сън

Според учените именно през нощта се обновява тъканта на бъбреците. При нередовно недоспиване, този процес не протича напълно, което може да доведе до проблеми с бъбреците.

Употреба на кофеин в големи количества

Кофеинът, който се съдържа в кафето и в различни безалкохолни напитки, в големи количества вреди на целия организъм и най-вече на бъбреците. Това вещество притежава силно мочегонно действие, което обезводнява и натоварва този орган.

Обездвижване

Често при седяща работа в бъбреците възникват застойни явления. За да се възстанови правилната циркулация на кръвта, на всеки час се раздвижвайте. Редовните физически упражнения предотвратяват появата на камъни в бъбреците.

Недостиг на витамин В6

За да функционират бъбреците нормално, необходимо е ежедневно да се приемат средно по 1,3 мг витамин В6. Той се съдържа в птиците, рибата, картофите и много плодове, освен цитрусовите.

Несвоевременно изпразване на пикочния мехур

Отлагането на ходене до тоалетната и задържането на урина дълго време може да създаде проблеми, включително и бъбречна недостатъчност.

Прекалено много натрий

Основен източник на натрий за човека е готварската сол. Но ако с нея се злоупотребява, бъбреците, като главен регулатор на водно-солевия обмен, няма да се справят със задачата си.  

Строги диети

Строгите диети, които изгарят мазнините в организма, всъщност оголват бъбреците и ги лишават от защита. В резултат те получават двоен удар – от една страна филтрират кръв с нарушен баланс и от друга – не получават полезни вещества.

Излишък на белтъчини

Белтъчините не могат да се натрупват в организма като мазнините. Затова излишните белтъчини и продукти от разпадането им също увеличават натоварването върху бъбреците и повишават риска от образуването на камъни.

Недостатъчно вода

За правилното функциониране на бъбреците, както и на всички органи, е необходимо да се употребява достатъчно вода.

Сподели във Facebook