Здраве

14 Октомври 2019

Животът днес

Есента вече е тук, което означава, че листните зеленчуци започват да отстъпват. Тараторът обаче все още присъства на трапезата ни, а наближава и сезонът на туршиите, голяма част от които без копър са немислими. Но подправката не само е много ароматна, а и според специалистите изключително полезна. Затова те напомнят, че лечебни свойства притежават и листата, и семената на растението.

Предлагаме ви 10 повода да ядете копър колкото може по-често.

Подобрява храносмилането

Етеричните масла в копъра активират секрецията на жлъчка и отделянето на храносмилателни сокове. Те стимулират перисталтиката на червата, което предотвратява запека.

Бори се с безсънието

Копърът е полезен при нарушения в съня.  Флавоноидите и витамините от групата В, които се съдържат в подправката, стимулират отделянето на определени ензими и хормони, които оказват успокоително действие и подобряват съня.

Укрепва костната тъкан

Благодарение на високото съдържание на калций, копърът предпазва организма на хората от загуба на костна маса и намаляване на плътността на костната тъкан. Известно е, че милиони хора по света страдат от остеопороза, а калцият е основният минерал, който се бори със заболяването. Копърът е полезен и при възстановяване след травми.

Предпазва от захарен диабет

Употребата на копър е начин да се поддържа здравословното ниво на инсулина. Много изследвания са доказали, че отварата от семена на копър действа много благоприятно на пациенти със захарен диабет.

Намалява образуването на газове

Копърът предотвратява образуването на газове, което не само създава дискомфорт, а и вреди на вътрешните органи.

Подсилва имунитета

Благодарение на антимикробните си свойства копърът предотвратява редица инфекции в целия организъм и укрепва имунитета.

Отстранява разстройствата

Както вече споменахме, копърът е полезен за храносмилането. Монотерпените, флавоноидите и етеричните масла, които съдържа, имат бактерицидни свойства. Затова при микробна инфекция, съпроводена с разстройство, копърът е изключително полезен.

Облекчава артрита

Копърът отдавна е известен като противовъзпалително природно средство. Затова той помага да се намали болката при заболявания като ревматоиден артрит и подагра.

Помага на дихателните органи

Етеричните масла в копъра имат антихистаминови свойства, което помага за пречистването на дихателната система. Много е полезен при алергии и кашлица.

Предотвратява онкологични заболявания

Монотерпените в копъра стимулират отделянето на фермент, който много ефективно обезврежда канцерогените и успешно се справя със свободните радикали, предизвикващи рак.

Сподели във Facebook