Минат ли празниците с многото трапези и почти непрестанно похапване, се сещаме, че "пазим талия" и решаваме да се поставим на строга диета. За да е успешна една диета обаче, трябва да се храним правилно и най-вече с подходящи храни. Ето 11 храни, които спомагат влизането ни във форма

Кисело мляко

Тази приятна закуска съдържа много калций, а изследвания сочат, че именно калцият ограничава трупането на излишно тегло, като възпрепятства усвояването на мазнините в тънките черва. Със същия успех може да се похапват нискомаслени сирена, сьомга и соя.

Яйца

Започнете деня с мощен тласък за изгаряне на мазнини, като пропуснете палачинките и се почерпите с омлет. Според сравнително проучване яйцата бият въглехидратите за създаването на усещане за ситост и за отбиване на пристъпите на глад по-късно през деня. Бъркани яйца на мястото на тестена закуска със сирене водят до 65% повече грамове, отпратени в небитието.

Шам фъстъци

Повечето ядки са богати на мазнини, но специално в шам фъстъците преобладават тези от здравословния ненаситен вид. Присъствието на фибри и протеини, които възпират глада, обяснява защо добавянето на шам фъстъци в диетата помага да се борят успешно излишните килограми. Допълнителен плюс на черупчестите фъстъци е приносът им за намаляване на нивото на триглицеридите и на холестерола.

Грейпфрут

От всички храни, на които се приписват чудодейни свойства в диетите, грейпфрутът е на върха. И има защо. Изследванията на тръпчивия цитрусов плод потвърждават всички хвалебствия. Скорошнен експеримент доказа, че половин грейпфрут преди всяко ядене води до значително по-добър ефект от пропускането на предястието.

Авокадо

Зелен плод с неправилна форма и  божествен вкус - авокадото не само е вкусно, но и помага за оформяне на талията. По мнението на диетолозите ненаситените мазнини, които съдържа оказват влияние върху нивото на хормона лептин, който премахва усещането за глад, като подава към мозъка сигнали за ситост. За да може тялото да освобождава лептин, който се съдържа в мастните клетки (ето нещо, с което те са все пак полезни), трябва да се приемат ненаситени мазнини - освен в авокадото, ги има и в ядките, особено в орехите, в рибата и във водораслите.

Гъби

Не можете да се откажете от вкуса на месото? Заменете го с гъби! По този начин автоматически ще отнемете около 420 калории от ястието и причината отчасти е в избягването на трупащите се около корема наситени мазнини. 

Зехтин

Не е случайно, че именно зехтинът е в основата на най-здравословната средиземноморска диета.Богат на вкус зехтин,  той съдържа мононенаситена мазнина, известна под името олеинова киселина. Олеиновата киселина действа по сложен начин на процесите в червата и в края на краищата казва на мозъка, че сте сит – така решавате да спрете да се храните. 

Пълнозърнести храни

Вместо шкембенце - плоско коремче...как ви звучи? Изхвърлете рафинираните зърнени храни и на тяхно място приемайте пълнозърнести. Всички проучвания сочат, че с тази проста стъпка се извайва стройната фигура. Говорим за кафяв ориз, киноа, овес и 100% пълнозърнести макаронени изделия и хляб. Организмът получава аминокиселини, протеини, фибри, фосфор, магнезий и желязо, при това без глутен.

Червени чушки

Добавете малко топлина към ястията и ще подсилите не само вкуса, но и ефекта на диетата си за отслабване. Пиперки от няколко вида и класическата малка червена люта чушка ще свършат работа благодарение на капсаицина, който съдържат. Според изследвания загряващата съставка понижава апетита и помага да се контролира по-лесно по-нататъшния прием на храна през деня. Сходен елемент в сладките червени чушки пък възпрепятства натрупването на тлъстини.

Боб

Сварените бобени зърна са не само вкусни, но и незаменим източник на растителни протеини, богати на флавоноиди. 14-годишно проучване потвърждава, че с помощта на съдържащите се в боба антиоксиданти се избягва натрупването на излишни тлъстини в коремната област.

Ориз със зеленчуци

Добавянето в ориза на съдържащи фибри зеленчуци, като броколи, моркови и къдраво зеле, със сигурност намаляват калориите, които той съдържа. И не само това. Зеленчуците, консумирани на обяд, премахват усещането за празен стомах до вечерта. Доказано е, че на вечеря се яде значително по-малко, ако обедът е бил ориз със зеленчуци. Диетолозите обясняват ефекта чисто физически: зеленчуците съдържат много вода и с обема си допълнително спомагат за усещането, че сме сити.

Сподели във Facebook
Етикети: Диета Хранене