3000 бебета инвитро се раждат всяка година у нас

Топспециалистите по репродуктивна медицина пак искат ясни правила за сурогатното майчинство

Лиляна ФИЛИПОВА

5% от бебетата, които се раждат у нас всяка година, са заченати инвитро. На фона на средно 60 000 нови живота това значи, че 2500-3000 са резултат от усилията на специалистите по репродуктивна медицина. С тази статистика стартира XV конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве в курорта Боровец.
На форума се събраха повече от 200 наши изявени специалисти и 10 медици от Франция, Испания, Австрия, Турция, Холандия, Дания.

Предизвикателствата пред нас са свързани с публикуването на резултатите от дейността на инвитро центровете у нас, каза д-р Т. Тимева от клиника „Щерев”. Те са вече 30 и топспециалистите очакват агенцията по трансплантация да огласява подадените данни. Продължава да търси решение въпросът с многоплодната бременност – през 2012 г. има 1138 такива случая.

Участниците във форума се обявиха за въвеждане на ясни правила за сурогатното майчинство. В момента износването на плода от чужда майка у нас не е забранено, но няма регламент, който да гарантира правата на майката, която износва бременността, и жената, която ще отглежда бебето.

„Това крие риск от изнудване и необосновани финансови претенции”, коментира д-р Петър Матеев, шеф на организационния комитет на форума и председател на Асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве. Затова десетки българки избирали да направят процедурата в чужбина, което при сегашната демографска ситуация допълнително усложнявало нещата.

„Редно е отношенията между двете жени да бъдат уредени нотариално, с договор”, убеден е д-р Матеев. Миналата година най-авторитетните родни акушер-гинеколози и специалисти по асистирана репродукция излязоха с меморандум за законопроект за гестационното сурогатство. Оттогава досега обаче нищо не се случи и на тазгодишния си форум те подновиха апела си до здравното министерство.

В центъра на дебата по време на конгреса бяха горещите теми за стерилитета и асистираната репродукция. Проф. Рой Хомбург от Израел се спря на темата за лечението на стерилитета при поликистозни яйчници. Специалистите коментираха съвременните постижения на ендоскопската хирургия и възможностите на ултразвуковата диагностика при жените, страдащи от безплодие.

За първи път у нас датският специалист проф. Клаус Андерсън представи възможността за замразяване на яйчникова тъкан с цел запазване на репродуктивната способност на жената след онкологично заболяване.

В България бездетните семейства са между 250 и 300 хил., сочи статистиката. Причините са поравно в жената и в мъжа. Мит е масовото схващане, че по-проблемна е жената, заяви д-р Матеев. При представителите на силния пол обикновено става дума за генетичен дефект. Безплодието е резултат от прекарана заушка, травми, радиационно облъчване, злоупотреба с алкохол. При някои професии мъжкият стерилитет е следствие от системно претопляне в слабините. Най-голям е рискът при шофьори, леяри, хлебари, заварчици, които прекарват повече от 10 ч дневно при повишена температура.

На форума присъстваха проф. Виктор Златков, шеф на „Майчин дом”, националният консултант по акушерство и гинекология Ангел Димитров, Марияна Димитрова, шеф на Изпълнителната агенция по трансплантации, представители на БЛС.  Проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията  по  здравни грижи, заяви, че раждаемостта може да се стимулира по различни начини, дори и по-нетрадиционни. За пример тя разказа истински случай с едно село, в което раждаемостта била изключително висока, защото всяка сутрин влакът минавал оттам точно в 5 ч. и будел всички жители, които след това не можели да заспят и правели любов.

  

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 91