За девета поредна година светът отбелязва Международния ден на йога − здравословната практика, обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството. Официалната дата е 21 юни, но събитията, посветени на празника обикновено започват дни преди това.

България ще отбележи Международния ден на йога с редица инициативи и практики, организирани между 17 и 25 юни в 33 населени места у нас. Централното събитие ще се състои в София на 18 юни в зала „Проф. Асен Златаров“ на Федерацията на научно-техническите съюзи, ул. „Г. Раковски“ № 108 от 10:00 до 18:30 ч.

През целия ден някои от най-добрите сертифицирани учители, представители на известни класически школи по йога, ще демонстрират практики, а желаещите ще могат да се упражняват или просто да слушат и наблюдават. Учени-практици, възпитаници на различни школи по йога, ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога. Във фоайето пред залата ще бъдат разположени щандове с книги по йога, ще има демонстрации на изкуството на рисуването с къна, а също –вегетарианска и индийска храна, сувенири.

Едновременно с това през юни в София отделните школи по йога ще отбелязват Международния ден на йога и чрез различни самостоятелни прояви при открити врата. На 17 юни под патронажа на посолството на Индия на площад „Св. Александър Невски“ ще се проведе съвместна йога сесия на открито за всеки желаещ да участва.  

Международният ден на йога се отбелязва и в други градове на страната ни още от 2015 г., когато спонтанно се присъединява Пловдивският културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове − Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села. Тази година празникът се отбелязва в 32 града и едно село.

Честванията на Международния ден на йога в България се осъществяват под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Събитието се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации, сред които са Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация „Изкуството да живееш” – България,  Асоциация „Индия”, Индологическа фондация „Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.

Историята

На 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН прие с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни - денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието." Тогавашният Генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приветства това решение като подчерта, че: „обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание обърна внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”. А в края на 2016 г. ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Науката йога има своята неимоверно дълга история, която сама по себе си заслужава задълбочено внимание и изучване. Тя възниква в дълбока древност на територията на съвременна Индия и представлява всеобхватно знание и практическо познание за човека и за неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени практики за тялото, ума, интелекта и битийността на съзнанието. Знаниятa по йога са фиксирани както в писмени текстове, така и се предават устно от учител на ученик в продължение на хиляди години без прекъсване във времето. От началото на миналия век научните постижения в йога биват припознати и навлизат във фокуса на научните изследвания и познания на редица съвременни науки като психология, логика, различните дялове на съвременната медицина, физика, биохимия и др.

В съвременния свят признанието на явлението йога се базира и на факта, че йога се практикува масово, достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но и като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло. И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри психически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

Сподели във Facebook