Съвременният живот налага повечето хора да бъдат реалисти, но това често прераства в негативен поглед към света и песимизъм. Не случайно депресиите започват да се превръщат в епидемия. Затова, ако искате да избегнете все по-разпространяващия се психичен проблем, започнете да мислите позитивно. Как става това според специалистите:

Сами си създавайте положителни емоции

Животът не може да бъде безоблачен всеки ден, но по силите на всеки е сам да си подбира заниманията, които ще му осигурят положителни емоции. Не е нужно да измисляте нещо сложно. Просто гледайте комедии, четете анекдоти или четете смешни разкази. Това е достатъчно да повдигне настроението ви и да прогони негативните мисли.

Обградете се с оптимисти

Намалете общуването с песимисти, защото хората често се поддават на настроението на околните. Ако приятелите или колегите ви непрекъснато са недоволни и виждат всичко в черни краски, избягвайте контактите с тях. Ако това са роднини или много близки приятели, не можете да ги елиминирате от живота си. Компенсирайте тяхното присъствие с повече весели и жизнерадостни хора, те ще ви заразят с оптимизма си.

Откажете се от новините

Новинарските предавания имат навика да наблягат на черната хроника и да съобщават предимно негативни събития от целия свят. Да бъдете в курса на случващото се никак не е лошо, но ако след това настроението ви рязко се влошава и започвате да изпитвате тревога или стрес, по-добре се откажете от новините.

Научете се бързо да превключвате

Трудностите и неприятностите съпътстват живота на всеки човек. Но не е нужно да зацикляте на негативните събития и не се самосъжалявайте. Приемайте всеки провал като опит, който ще помогне да вървите нагоре. Блокирайте негативните мисли и се научете бързо да превключвате към позитивните. Разходка с приятели или един час във фитнеса определено ще помогнат.

Сподели във Facebook