Най-трудното във всяка диета е постоянното чувство на глад. Именно заради него се провалят отчаяните усилия на много хора да отслабнат. Според специалистите обаче съществуват няколко прости и ефикасни метода, които ще помогнат чувството на глад да отстъпи.

Често хранене

Честото хранене (5-6 пъти на ден), но по малко, може да пребори апетита. Така човек може да излъже глада, без да претоварва стомаха си. Опитайте се да се храните бавно – до 20 минути. След този период на непрекъснато дъвчене мозъкът получава информация за насищане. В противен случай ще продължи да стимулира лекото чувство на глад.

Преди лягане

Преди да си легнете вземете топла вана с добавено лавандулово масло. Това ще би избави от глада и ще ви гарантира здрав сън. Ако нямате тази възможност, изпийте 1 чаша топло нискомаслено мляко (или вода) с 1 чаена лъжичка мед. Ефектът ще е същият.

Визуален ефект

Избирайте съдове с малък обем, от които да се храните. Така ще ви се струва, че чинията ви е препълнена. Няма опасност да преядете, а гладът ще изчезне.

Цветове

Топлите оттенъци на червеното, оранжевото и жълтото събуждат апетита. Зеленият и светлосиният го успокояват. Затова, когато обзавеждате кухнята си, се ориентирайте към правилните цветове.

Аромати

Смята се, че някои аромати потискат апетита. Съветът към любителите на сладко е да помиришат ванилия. Ако ви се прияде сладолед или шоколад, този аромат може да утоли желанието ви, без да навреди на диетата ви. Доказано е, че ванилията въздейства на определени участъци в мозъка и по този начин може да излъже рецепторите. Помага и дъвченето на зърна от кафе или щипка канела. Пикантните подправки обаче събуждат апетита.

Борете се със стреса

Всеки е забелязал, че, когато е нервен, иска да хапне нещо. Причината е, че в състояние на стрес организмът започва да изработва огромно количество кортизол. Това е хормон, който участва в обмяната на веществата. Той на свой ред препятства образуването на лептин – друг хормон, който отговаря за чувството на ситост. Така че, колкото повече нервничим, толкова по-трудно ще се избавим от глада. Съветът е – избягвайте стреса или се научете да се справяте с него.

Сподели във Facebook