Здраве

8 Декември 2017

Животът днес

По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 360 милиона души на планетата страдат от загуба на слуха, а от тях 32 милиона са деца. Над 1 милиард млади хора се намират в зоната на риска. Те могат да загубят слуха си заради постоянното си пребиваване в условията на повишен шум.

Затова специалистите от СЗО напомнят основните източници на шум, които могат да доведат до глухота:

1. Работата

Сама по себе си работата не може да навреди на слуха, за разлика от шума, в който се трудят много хора от различни професии. Според специалистите продължителното въздействие на звуци над 85 децибела, може завинаги да съсипе слуха ви. Най-често този шум ни съпътства на работното място. Например камионът при движението си може да издава шум, равняващ се на 90 децибела. Затова, ако сте застрашени, ползвайте предпазващи слуха средства като антифони.

2. Музиката

Експертите на СЗО са убедени, че главната опасност за днешните младежи са съвременните аудиоустройства и развлекателните заведения, където уредбите са включени на максимална степен.  Лекарите съветват да не се слуша музика повече от 1 час на ден. Ако искате да запазите слуха си, откажете се от шумните дискотеки и партита.

3. Лекарствата

Не всички хора допускат, че върху слуха им може да влияят някои медицински препарати. Редица антибиотици, диуретици, препарати за лечение на онкологични заболявания и др. предизвикват нарушения в дейността на вътрешното ухо.

4. Пушенето

Цигарите може да повишат кръвното налягане, кръвоносните съдове в органите на слуха се свиват, което след време може да доведе до глухота.

5. Автомобилите и велосипедите

При редовно пътуване с автомобил, особено в районите с интензивно движение, нивото на околния шум може да стигне 92 децибела. При придвижване с велосипед върху слуха на човека въздействат 85 децибела. Затова помислете за предпазващите средства.

Още по темата:

Американски учени откриха ново лечебно свойство на червеното вино. Според тях антиоксидантът ресвератрол, съдържащ се в напитката, предпазва от загуба на слуха, пише The Daily Mail. Резултатите от експеримент, проведен с лабораторни мишки, показали, че тези от тях, които получавали ресвератрол, в по-малка степен страдали от намален слух вследствие на продължително въздействие на силен шум.

 

Сподели във Facebook