Според статистиката почти 20% от населението на планетата страда от недостиг на витамин В12, а още 40% са в рисковата група. Този витамин обаче е много важен за човешкия организъм, защото участва в строежа на ДНК и служи като енергиен център. Той съхранява доброто състояние на нервната система и на червените кръвни клетки, доставя кислород до мускулите и органите, регулира обмяната на веществата. Дефицитът на витамин В12 може да намали енергията, да влоши настроението, дори да доведе до депресия. Най-често с неговия недостиг се сблъскват вегетарианците, защото продуктите, богати на този витамин, са от животински произход.

Какви са признаците за дефицит на витамин В12

Нарушения в паметта

Недостигът на витамин В12 влошава състоянието на връзките между невроните, както и процеса на доставяне на кислород в мозъка. След време човек започва да усеща, че съзнанието му е замъглено и забелязва, че все по-често забравя обичайни неща. Тези симптоми могат бързо да прогресират и ако не се вземат мерки навреме, ще се превърнат в необратими. Дори при някои хора може да се стигне до слабоумие или болестта на Алцхаймер.

Хранителните продукти губят вкуса си

Състоянието на нервните окончания на езика също зависят от количеството на витамин В12 в организма. Дефицитът му влошава дейността на вкусовите рецептори. Ако недостигът е сериозен, рецепторите може да не разпознаят дори пикантната храна.

Слабост в краката

Един от признаците на дефицит на този витамин е слабостта в краката. Ако хората игнорират тези симптоми, състоянието може да премине в хроничен стадий.

Световъртеж

Честите световъртежи също понякога са следствие от недостига на витамин В12. При тежък дефицит се стига и до припадъци, затова намесата на специалист е задължителна.

Потиснатост

Ниското ниво на витамин В12 в организма влияе върху производството на важни за настроението хормони като серотонин и допамин. Ако хората забележат чест и безпричинен спад в настроението, трябва да обърнат внимание на начина си на хранене и да потърсят лекарска помощ.

Кои храни са богати на витамин В12

Витамин В12 се съдържа в по-големи количества в морските дарове като миди, раци и риби (сьомга, сардина, пъстърва, треска). Телешкото и пилешкото месо, млякото и яйцата също са богати на този витамин.

Дневната препоръчителна доза е 2,4 микрограма. Ако сте вегетарианци, ще трябва да си я осигурите от добавки.

Сподели във Facebook