Здраве

16 Септември 2021

Животът днес

Известно е, че имунната система на човека предпазва организма от вирусни, бактериални и други атаки. Тя не позволява проникването на опасни патогени. Затова специалистите напомнят, че е важно хората навреме да обръщат внимание на сигналите, които подсказват, че имунитетът им е отслабнал.

Чести проблеми със стомашно-чревния тракт

Почти 70% от клетките на имунната система са съсредоточени в храносмилателната система. Освен това те стимулират Т-клетъчния имунитет, който различава собствените от чуждите клетки и тъкани. Когато техният брой е понижен, се увеличава рискът от хронични възпаления, вирусни, дори автоимунни заболявания. В резултат хората може да страдат от разстройство, запек или подуване на корема.

Бавно зарастване на раните

Имунитетът позволява върху раните да се образуват нови клетки и увредените тъкани да се възстановят. Ако обаче имунитетът не е достатъчно силен, този процес се забавя и раните прекалено бавно зарастват.

Хронична умора

За проблем с имунната система може да подсказва липсата на сили, даже след достатъчно количество сън. Учените твърдят, че причината е във факта, че организмът се опитва да съхрани енергията си за борба с патогените, затова умората расте.

Чести простуди

Според специалистите дори при добър имунитет възрастният човек може да се сблъска с простудни заболявания 2-3 пъти в годината. Ако това обаче се случва по-често, значи съпротивителните сили на организма ви са отслабнали и трябва да вземете мерки.

Чувство на тревога

Под влиянието на силен стрес или тревога организмът започва да произвежда кортикостероиди, които не позволяват на имунната система да действа ефективно.

 

Сподели във Facebook