Здраве

16 Февруари 2020

Животът днес

Няма лекар, който да не препоръчва здравословния начин на живот. Някои навици обаче може да навредят, ако с тях се прекали. Кои са те:

Прием на високи дози витамини

Витамините безспорно са полезни, но при предозирането с едно или друго вещество възникнат проблеми в организма. Резултати от наскоро проведено изследване показаха, че четири дози витамини на ден може да предизвикат рак. Причината е, че по този начин процесът на растеж на клетките може да бъде сериозно нарушен. Затова преди да посегнете към витамините, се посъветвайте с лекар.

Енергично миене на зъби

При прекалено енергично и често миене на зъбите се разрушава емайлът им и се увреждат венците. Според статистиката от 10 до 20% от хората всяка година се сблъсква със стоматологични проблеми заради агресивно миене на зъбите. Затова специалистите препоръчват да се използват четки с мек косъм и зъбите да не се мият повече от два пъти на ден.

Добрите навици предпазват от хемороиди

Прекаляване с фибрите

Въпреки че са малко хората, които консумират редовно препоръчваното количество фибри, учените твърдят, че рязкото увеличаване на употребата им води до повишено газообразуване, както и до други стомашно-чревни проблеми. Ако сте решили да консумирате повече фибри, направете го постепенно.

Продължителен сън

Възрастният човек трябва да спи по 7-8 часа в денонощието. Доказано е още, че недоспиването може да причини сериозни здравословни проблеми. Но прекарването в леглото прекалено много време, оказва негативно влияние върху функционирането на целия организъм и ще увеличи риска от болестта на Алцхаймер. Затова се откажете от навика в почивните дни да спите до обяд.

Прекомерна физическа активност

Обездвижването е бич за съвременния човек, но и прекаляването с физическата активност не се препоръчва. Причината е, че тялото няма възможност да се възстанови след поредната интензивна тренировка. Експертите съветват хората да си осигурят 1-2 дни отдих между две посещения на спортната зала.

Сподели във Facebook