Здраве

13 Януари 2015

1116

Животът днес

6 мита за ваксините срещу грип

Сезонът на грипа наближава, затова американският Център за контрол и превенция на заболяванията препоръча отново на всички хора над 6-месечна възраст да се ваксинират. През грипния сезон 2011-2012 128 млн. американци или 42% от населението се е ваксинирало, в резултат на което 5 млн. души са се предпазили от зараза и са избегнати 40 000 случая на хоспитализация. Въпреки това митовете и дезинформацията за грипа се разпространяват като вирусите. Ето митовете и научните факти за противогрипните ваксини:

Mит 1: От ваксината може да се разболееш от грип.

Противогрипната ваксина не съдържа живи вируси, а само вирусни протеини, обяснява специалистът по инфекциозни заболявания д-р Денис Кънингъм. Не е възможно от ваксината да се разболееш от грип. Възможно е след поставянето й някои хора да изпитват болка в ръката, в областта на инжектирането или да вдигнат лека температура. Това е реакция от ваксината, а не истинска грипна инфекция. Противогрипните ваксини се предлагат и като спрей за нос. Тези спрейове съдържат живи вируси, но те са толкова обезсилени, че не могат да разболяват от грип.

Mит 2: Ваксината е опасна за бременните и децата.

Според Кънингъм противогрипната ваксина е безопасна за бременните и децата над 6 месеца. Американските здравни власти препоръчват на бременните жени да се ваксинират и уверяват, че това по никакъв начин не може да има вредно въздействие върху майката и плода. Посочва се, че грипът е опасен за бъдещите майки, защото по време на бременност имунната система отслабва. Кънингъм дава за пример пандемията от грипния щам H1N1 през 2009 г., когато броят на преждевременните раждания сред бременните жени, които са били заразени от вируса, е бил двойно по-голям от обичайния. Кънингъм посочва също, че когато бременните жени се ваксинират срещу грип, се намалява рискът за новородените да се разболеят от грип. 

Mит 3: С грипа може да се справим и с антибиотици.

Aнтибиотиците убиват само бактериите, а грипът се причинява от вирус. Кънингъм посочва, че има специфични антивирусни препарати, които борят грипните инфекции. Те действат най-ефективно, когато се приемат до 48 часа след появата на симптомите. Затова е добре да имате такива лекарства в домашната аптечка.

Mит 4: Не е необходимо да се ваксинираме всяка година.

Хората трябва да се ваксинират срещу грип по 2 причини, казва Кънингъм. Едната е, че щамовете на грипния вирус се променят всяка година. Също както при обикновената простуда, вирусите, които причиняват грипа, са много видове, дори стотици. Всяка година здравните власти идентифицират вирусите, за които има най-голяма вероятност да предизвикат грип през идващия сезон. Другата причина, поради която ваксината трябва да се слага всяка година, е, че имунитетът срещу грипа, който се развива след ваксинацията, отслабва до следващата година. Ако се ваксинирате през август, ще сте защитени от грип до март, но тези антитела няма да действат през следващия сезон, посочва Кънингъм.

Mит 5: Ваксините срещу грип съдържат тиомерозал, който е вреден.

Tиомерозалът - консервант, който съдържа живак, не е вреден, обяснява Кънингъм. Живакът, който се свързва с нарушения в нервната система, е метиловият живак. А този в тиомерозала е етилов живак, който е безвреден. Въпреки това заради възраженията на някои учени, които въпреки доказателствата намекват за връзка между тиомерозала и аутизма, от 2001 г. този консервант беше изключен от почти всички ваксини. 

Mит 6: Грипът не е толкова сериозно заболяване, което налага да се прибягва до ваксина.

Грипът със сигурност е много сериозно заболяване, казва Кънингъм. В САЩ всяка година се разболяват между 15 млн. и 60 млн. души. 200 000 от тях постъпват в болница, а между 3000 и 50 000 умират. Една от причините, поради които хората не възприемат грипа като сериозно заболяване, е, че го бъркат с настинките и стомашно-чревните разстройства. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 128