Отдавна е известно, че проблемите с черния дроб се отразяват на целия организъм. Въпреки това много хора се отнасят съвсем лекомислено към този изключително важен орган и често игнорират симптомите, които предупреждават за опасност.

Според специалистите обаче никога не е късно да се погрижим за черния си дроб, като променим някои от житейските си навици. Списъкът с причините за неговото увреждане е доста дълъг и е свързан с активното разрастване както на промишления, така и на хранителния отрасъл. Тъй като те нямат намерение в близко бъдеще да се променят, хората трябва да знаят как да защитят черния си дроб от отрицателното им въздействие.

На първо място експертите поставят последиците от всякакви синтетични или химически вещества, присъстващи в лекарствата, в хранителните продукти или в замърсители на околната среда, които се натрупват в черния дроб и го съсипват постепенно. Трябва да се знае, че този орган съхранява всякакви химически остатъци, които не се филтрират. Натрупването на токсините е основната причина за претоварването и неефективната работа на черния дроб.

На второ място е дуетът между алкохола и цигарите. Химическите съединения в тютюневите изделия могат сериозно да увредят черния дроб, а във вредата от алкохола вече никой не се съмнява.

Естествено, върху състоянието на черния дроб влияе и начинът на хранене. Употребата на нездравословни мазнини, рафинирани захар и брашно, влияе зле върху черния дроб. Ако искате да се погрижите за него, откажете се от пържените и обработени хранителни продукти.

Повечето хора забравят за ролята на черния дроб в храносмилането, особено при усвояването на мазнините. Неправилното съчетаване на хранителните продукти и преяждането забавят дейността му, което води до затруднено и влошено филтриране на токсините.

Недостигът на сън и умората също увреждат черния дроб. Това е порочен кръг, защото, когато този орган не функционира правилно, сънят се влошава.

Накрая според традиционната китайска медицина и Аюрведа хроничният гняв се свързва с проблеми в черния дроб. Затова, ако някой е подложен на непрекъснат стрес и за него са типични изблиците на гняв и агресия, значи черният му дроб е в беда.

Сподели във Facebook