COVID-19 съвсем не е единствената заплаха за здравето ни и най-вече за белите ни дробове. Проблемът със замърсения въздух, особено през зимата, е много сериозен, предупреждават учените. Болки в гърлото и главоболие, запушен нос – това са само част от симптомите, които се появяват при смог.

Специалистите дават 6 съвета, ако искаме да намалим вредното влияние на замърсения въздух върху организма ни:

Останете си вкъщи

В градовете основна причина за смога са транспортните средства. Затова, когато има смог, е необходимо плътно да затворите прозорците на дома си и да не излизате, ако е възможно. Особено, ако имате проблеми с белите дробове. Отложете разходките навън, а за джогинга на улицата – забравете. Можете да пазарувате онлайн, а тренировката да я направите вкъщи.

Чай от тулси с джинджифил

Билката тулси, наричана още свещен босилек, вече може да се намери и у нас, а джинджифилът е добре познат със здравословните си качества. Чаят от тях има много полезни свойства, особено за дихателните органи. Чаят от тулси и джинджифил подсилва имунната система, бързо лекува кашлицата и премахва другите симптоми на простудата.

Мляко с куркума

Млякото извежда отровните вещества, които попадат в организма ни от замърсения въздух. Като добавим и куркума не само подобряваме функционирането на дихателната си система, но и укрепваме имунитета си.

Зехтин

При сблъскване с външни фактори, които застрашават здравето ни, особено важно е да отделяме внимание на правилното хранене. Специалистите препоръчват да готвим със зехтин, защото той влияе благоприятно върху целия организъм и понижава риска от появата на различни заболявания, както и на белите дробове.

Витамин С и омега-3

По време на смог включете в менюто си продукти, богати на витамин С и омега-3 мастни киселини. Това ще позволи на имунната ви система да работи максимално ефективно. Не посягайте към вредните въглехидрати, подсладените газирани напитки и полуфабрикатите.

Носете предпазна маска

Ако не можете да останете у дома, задължително носете предпазна маска, когато въздухът навън е замърсен. При по-сериозен смог слагайте по две маски, съветват експертите, за да създадете допълнителен защитен слой.

Сподели във Facebook