Днес татуировките са изключително популярни. Те вече не се смятат за признак на принадлежност към някоя субкултура и не предизвикват недоволство в обществото. Татуират се и млади, и стари.

Според допитване, проведено от немската компания Dalia, всеки втори италианец (48%) е разкрасил тялото си. Италия оглавява и рейтинга на най-татуираните страни. Следват Швеция с 47% и САЩ с 46%.

Лекарите обаче се отнасят негативно към тази мода. Защо?

1. Инфекции

Рискът от инфектиране при използване на замърсени игли е много висок. Опасността от заразяване с вируса на хепатит С след татуиране е съвсем реална. При тази процедура е възможно и предаването на вируса на хепатит В, на СПИН, както и на различни бактериални и гъбични инфекции.

2. Алергични реакции към боите

Тези реакции може да се появят веднага след нанасяне на татуировката, както и след седмици или години. Алергията често е към определен цвят. Известно е, че в състава на боите присъстват вредни вещества, а най-опасен е червеният цвят.

3. Слънчева алергия

След нанасяне на татуировката може да се появи фотоалергия. Затова излагането на слънчеви лъчи трябва да се избягва, особено веднага след процедурата.

4. Кожни заболявания

Не са малко и случаите на кожни заболявания като псориазис, екземи, витилиго и др. след татуиране. При най-малко съмнение за подобен проблем консултацията със специалист е задължителна.

5. Увеличаване на лимфните възли

С времето боите на татуировките се разтварят и попадат в лимфните възли. Това води до тяхното увеличаване, което може да навреди на здравословното състояние.

6. Рак на кожата

В изследване, публикувано през 2018 г. в European Journal of Dermatology, са описани 30 случая на рак на кожата, който се е появил на татуирани места. Категорична връзка между заболяването и татуировките обаче до момента не е доказана. Някои специалисти предполагат, че титановият диоксид, който присъства в боите, попада в лимфните възли. Редица изследвания са установили, че това вещество е канцерогенно. Въпреки това опасността от рак на кожата след татуиране се нуждае от повече научни доказателства.

Сподели във Facebook