Всеки е забелязал, че повишаването на температурите нарушава съня. Наистина в горещите летни дни заспиваме по-трудно, а през нощта често се събуждаме. Климатикът може да се справи с този проблем, но той има своите недостатъци и използването му невинаги е полезно за здравето. Затова специалистите предлагат няколко лесни начина да си осигурим добър сън в горещините.

Започнете с жилището

За да изолирате стаята, в която спите, от високите температури, не допускайте в нея горещ въздух. Дръжте затворени вратите и прозорците, а проветрявайте само вечер, когато температурата навън е по-ниска от тази в жилището ви.

Охлаждайте определени точки на тялото си

Да понижите температурата на тялото си можете, като подържите влажна кърпа на точките, където се усеща пулса ви – на китките или на шията например. Помага и потапянето на краката в хладка вода.

Вземете топъл душ

На много хора тази препоръка ще се стори странна, защото се смята, че по-студената вода преди сън може да охлади организма. Учени обаче доказаха, че топлият душ помага по-лесно да се справим с горещините.

Внимавайте какво ядете и пиете

Най-добре е през лятото да избягваме вечер мазното и трудно за храносмилане меню. В противен случай храносмилателната ви система ще трябва интензивно да се труди цяла нощ, изработвайки повече енергия, което ще ви създаде неприятности в горещините. Алкохолът също не се препоръчва.

Спете с памучни дрехи

Спалното облекло трябва да е от леки материи и да е свободно. Най-добре е то да е от памук, защото добре попива потта.

Изключете електроуредите

Различните електроуреди в домовете също отделят топлина и повишават температурата на въздуха в помещенията. Ако не ползвате телевизора или компютъра, изключете ги.

Спете на долните етажи

Ако живеете в къща и спалнята ви е на горния етаж, най-добре е в горещините да се преместите по-надолу. Там винаги е по-хладно.

Сподели във Facebook