Всеки е утолявал жаждата си в горещ ден със студена газирана напитка. А много хора ги употребяват непрекъснато, независимо от времето и без да си дават сметка, че вредят на здравето си. Учените обаче събраха седем факта за газираните напитки, които може би ще стреснат феновете им и ще ги накарат да посягат по-рядко към тях.

1. Предизвикват обезводняване на организма

Това е доказан от учените факт. Особено вредни тези напитки са за професионалните спортисти и хората, трениращи активно.

2. Повишават нивото на холестерола

Газираните напитки съдържат високофруктозен сироп, който повишава нивото на холестерола, а това води до сърдечносъдови проблеми.

3. Увеличават риска от хипертония

Според учените редовната употреба на подсладени напитки предизвиква повишаване на кръвното налягане. Хипертонията може да се провокира и от всякакви газирани напитки.

4. Разрушават зъбния емайл

Газираните напитки не само влияят негативно върху вътрешните органи на човека, а и разрушават зъбния емайл. Причината е не само в захарта, а и в лимонената киселина, която присъства в повечето газирани напитки.

5. Предизвикват зависимост от сладко

Стресът и умората, съпровождащи съвременния човек, го принуждават все по-често да посяга към сладки и мазни продукти. В това число влизат и газираните напитки. В резултат организмът на хората свиква с тях и става зависим от захарта.

6. Съдържат много калории

Газираните напитки са първи приятели на наднорменото тегло, заради калориите, които съдържат. Ако имате намерение да отслабвате, откажете се от тях. В противен случай посещенията на фитнес залата и редовните тренировки изобщо няма да ви помогнат.

7. Водят до диабет

Милиони хора по Земята страдат от диабет, без да се замислят за причините. Една от тях са газираните напитки, съдържащи, както вече споменахме, високофруктозен сироп, който е много вреден.

Към всичко, изброено дотук, като споменем и вредните оцветители и добавки, става ясно защо действително отказът от газирани напитки ще бъде изцяло във ваша полза.

Сподели във Facebook