Здраве

1 Октомври 2017

1586

Животът днес

Ако смятате, че лошото време е повод да не изведете детето на разходка, грешите. Но вие не сте единствени. Жителите на големите градове предпочитат да си стоят вкъщи, когато температурите започнат да падат. Това едва ли не е правило, когато става въпрос за децата. Специалистите обаче отдавна са доказали, че извеждането на свеж въздух даже в лошо време е полезно както от физиологична, така и от психична гледна точка. Защо?

1. Закаляват се

Не мислете, че колкото повече детето стои вкъщи, толкова по-малка е вероятността да се разболее. Обратно – децата, които повече се разхождат и дишат студен въздух, боледуват по-рядко. Те се закаляват, имунната им система укрепва, а двигателните им навици се усъвършенстват за разлика от връстниците им, които си стоят вкъщи. А това се отразява върху способността на организма да противостои на болестите.

2. Укрепват скелета си

През есента слънцето не грее силно, но все пак то помага в организма на децата да се изработи витамин D. Докато те са на чист въздух, кожата им поглъща ултравиолетовите лъчи, достатъчни да укрепят костите им.

3. Усъвършенстват общуването си с околните

Учените все повече бият тревога, че във века на високите технологии при децата са се влошили навиците за общуване. За да ги научим да играят, да комуникират с приятели, да си сътрудничат или помагат, трябва да ги водим на детските площадки. Така те се учат да намират общ език с връстниците си. Навиците за общуване се формират навън, а не пред телевизора или компютъра.

4. Развиват въображението си

Игрите с връстниците на чист въздух развиват фантазията, предизвикват въображението. А когато децата са в екип, а не сами, те си разпределят различни роли, което ще им бъде много полезно в бъдещия живот.

5. Култивират отношение към природата

Децата, които прекарват много време навън, започват да обичат и пазят околната среда. В краен случай ще свикнат да се отнасят по-грижливо към природата, разбирайки, че в парка, ако стъпчат цветята или унищожат храстите, утре няма да има къде да играят.

6. Освобождават излишната енергия

Малчуганите, които тичат навън, изразходват много повече енергия. В парка или двора те играят, както им харесва, свободно и без да се притесняват, че ще счупят нещо. Могат да тичат, да скачат, да се гонят, а вкъщи това е трудно, затова ако ги държим между четири стени, те няма къде да изразходят излишната си енергия, стават нервни и капризни.

7. Запазват зрението си

Таблети, смартфони, компютри – всички тези технологии трайно навлязоха в живота на децата ни. Затова и голям процент от тях страдат от късогледство. А когато децата играят на чист въздух, зрението им не се уврежда. Обратно – очите си почиват от фокусиране в мониторите, а това е гаранция за добро зрение.

Затова не се колебайте - извеждайте детето колкото може по-често навън.

Сподели във Facebook