7 продукта за хипертоници

Според специалистите седем са продуктите, които трябва да присъстват в диетата на всеки, страдащ от високо кръвно налягане:

1.Извара 

Този киселомлечен продукт помага за укрепване на сърцето и за разширяване на кръвоносните съдове. Изварата е богат източник на калций, магнезий и калий. Препоръчителната дневна доза е не по-малко от 100 грама обезмаслена извара.

2.Червена чушка  

Тя съдържа огромно количество витамин С. Хората, страдащи от хипертония, трябва да обърнат внимание именно на този зеленчук. За постигане на желания резултат се препоръчва да се ядат не по-малко от две пресни чушки на ден, които осигуряват необходимата дневна доза от витамин С.

3.Сьомга

Тази риба е основен източник на ненаситени мастни киселини омега-3. Сьомгата сваля бързо и ефикасно високото кръвно налягане. За добър резултат се препоръчва консумирането на 100-150 грама сьомга 3 пъти в седмицата.

4.Овесена каша

Хипертониците трябва да закусват ежедневно овесена каша. Както показаха лабораторните изследвания, овесът е богат източник на селен и фибри, които са много необходими на организма и помагат при високо кръвно налягане.

5.Тиквени семки

Те доставят и обогатяват организма с цинк и намаляват риска от инфаркт. Препоръчително е да се изяждат по 20 грама дневно. Ако не обичате тиквени семки, може да ги замените с бадеми. В тях се съдържат мономазнини, калий, магнезий, витамин Е, които заедно помагат за понижаването на кръвното налягане.

6.Какао

Във вид на напитка какаото подобрява съществено състоянието на кръвоносните съдове. Трябва да се отбележи, че тя е много калорична и затова трябва да се употребява не по-често от 1-2 пъти седмично. Към какаото може да се добави обезмаслено мляко, което съдържа калий, калций и магнезий.

7.Зелен чай

При редовна употреба зеленият чай помага за разграждане на холестерола. Той съдържа огромно количество антиоксиданти и предотвратява преждевременното остаряване на организма. Зеленият чай е основната защита от хипертония при жителите на Изтока. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 140