Ходенето е една от най-подценяваните физически активности. Затова специалистите непрекъснато напомнят, че разходките имат много доказани предимства за здравето, които хората ще си осигурят, ако ходят пеша поне по 30 минути на ден.

Подобрява се дейността на сърдечносъдовата система и на белите дробове

Това може да се случи, ако хората отделят на ходенето минимум 5 дни в седмицата по половин час.

Нормализира се теглото

Калории може да се изгарят не само при интензивни тренировки, а и при ходене пеша. Ефектът зависи от скоростта, с която се движим, теглото ни, изминатото разстояние и характеристиката на местността.

Осигурява се енергия

Застоялият начин на живот прави хората по-малко издръжливи. Ситуацията може да се коригира, ако всеки ден се ходи пеша. Разходките увеличават притока на кислород и зареждат с енергия, повишава се нивото на хормоните като норадреналин и адреналин.

Укрепват се мускулите и ставите

Ходенето помага на мускулите на краката. Освен това то облекчава болката в ставите и укрепва мускулите, които ги поддържат. Специалистите препоръчват да се ходи в гориста местност.

Понижава се нивото на захар в кръвта

Не случайно учените съветват хората да се разхождат след хранене. Това помага да се понижи нивото на захар в кръвта и да се подобри храносмилането.

Намалява се чувството на безпокойство

Изследвания са доказали, че 10-минутната разходка може да бъде не по-малко полезна от 45-минутна тренировка. Става въпрос не за физическото, а за психическото състояние. Разходките сред природата дистанцират от проблемите, гонят стреса и успокояват.

Облекчават се болките в очите

Продължителната работа пред компютъра провокира болки в очите и влошава зрението. Проблемите могат да се отстранят с ходене пеша и то сред природата.

Сподели във Facebook