Експерти определиха 8 хранителни продукта, които пазят артериите от атеросклероза, съобщава MedikForum.

На първо място хората, което се грижат за здравето си, трябва да употребяват зехтин. Той съдържа много полезни мастни киселини и антиоксиданти, които елиминират вредното действие на свободните радикали и на холестерола.

На второ място учените поставиха семената от чиа. Те са богати на омега 3 и незаменими мастни киселини, които правят кръвоносните съдове гъвкави и не позволяват на холестерола да се задържи в кръвоносната система.

Доматите също пазят от атеросклероза. Полезните ефект се дължи на съдържащия се в тях ликопен, който е много силен антиоксидант. Освен това доматите намаляват и възпаленията, които може да станат причина за различни заболявания.

На четвърто място учените препоръчват овес. В него има много фибри, въглехидрати и аминокиселини. Овесът повишава енергията и подобрява състоянието на сърдечносъдовата система, прави артериите по-малко възприемчиви към последиците, причинени от холестерола.

Следващият продукт, полезен за артериите, са боровинките. Те са пълни с витамини, минерали и фибри, които ускоряват обмяната на веществата и почистват вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Следва сьомгата, която е източник на омега 3 и притежава способността да намалява риска от увреждане на кръвоносните съдове. Специалистите препоръчват да ядем сьомга или други мазни риби два пъти седмично. Това увеличава количеството на „добрия“ холестерол и извежда „лошия“ от организма.

Ядките също трябва да ги включим в менюто си. Освен омега 3 те съдържат и други аминокиселини, които предпазват артериите и предотвратяват развитието на много заболявания.

Не бива да пренебрегваме и джинджифила. Той е известен с противовъзпалителните си свойства, намалява количеството на натрупания холестерол и пречиства кръвта от токсините.

Сподели във Facebook