През последните 30 години броят на смъртните случаи, свързани със замърсения въздух, се е увеличил с 20%, съобщава вестник Independent, цитирайки данни от доклад на американската изследователска организация Health Effects Institute. Само през 2017 г. този фактор е станал причина за смъртта на 6,1 милиона души.

Учените са категорични, че проблемът със замърсения въздух се задълбочава от урбанизацията. Жителите на мегаполисите дишат въздух с пределно допустима концентрация на вредни частици както на улицата, така и в домовете си.

Според статистиката най-разпространените причини за преждевременна смърт в света са сърдечносъдовите заболявания, неправилното хранене и пушенето. На четвърто място вече е замърсеният въздух.

В доклада на американските специалисти се съобщава, че 95% от жителите на Земята живеят в райони, където концентрацията от вредни за здравето на хората примеси във въздуха превишава нормите на Световната здравна организация. Този проблем е най-критичен в Азия. Експертите предупреждават, че най-големите източници на замърсяване са въглищата и наземният транспорт.

Сподели във Facebook