Здраве

21 Януари 2010

4192

Животът днес

Аюрведа – баланс и здраве

За всеки човек има подходяща храна

Няма по-добро място за близка среща със света на аюрведа от Tea House “Чай във фабриката”. Тук всеки четвъртък Юри Ковачев приготвя апетитни аюрведични ястия, а арт обстановката наоколо може да накара всеки да осъзнае как действа на практика феноменът спиране на времето.

- Г-н Ковачев, с какво аюрведичната кухня е по-различна от останалите кулинарни течения?
- Специфичното при аюрведичната кухня е персоналният подход. Взема се под внимание към кой тип спада конкретният човек и оттам се правят предписания кое е най-подходящото за него като начин на хранене, за да запази своето балансирано състояние. Ако пък човекът има някакви здравословни проблеми, те също могат да бъдат коригирани посредством храната и различните вкусове, които дава тя.
  
- Кои продукти са залегнали в основата на аюрведичните ястия?
- Може да се използва почти всичко с някои малки, но съществени изключения. Например не се препоръчва да се употребяват месо, яйца, риба. Ако не става въпрос за решаването на някакъв здравословен проблем, също не е желателна редовната употреба на лук и чесън. По-важно е да се отбележи, че храната се разглежда освен като конкретен продукт с конкретни качества и като основен източник, даващ сила. Това означава тя да бъде прясна, приготвена със свежи, а не със замразени, консервирани или полуфабрикатни продукти. Аюрведа счита, че те не носят онзи потенциал, който ни трябва, за да бъдем здрави. Напротив, точно обратното - спомагат да се поддадем по-лесно на болестите.

- Здравословното хранене – осъзната потребност ли е, или модно течение?
- Аз съм склонен да разглеждам нещата персонално. Идва време, когато човек сам се обръща към екопродуктите и здравословния начин на живот. Все пак не може да не отчетем и такива влияния като модните и снобските течения. Има различни мотиви, които карат хората да открият предимствата на полезната храна.

- Съществуват ли митове, свързани с яденето, които философията на аюрведа разбива?
- За мен е много странно, особено през летния сезон, когато жените кажат: „Аз се храня здравословно – ям само салати.” Това изобщо не е здравословно. Голяма е заблудата и при сериозните атаки по отношение на това колко е вредно прясното мляко. Едно от основните неща, на които е стъпила аюрведата като хранене, профилактика и лечение – това са именно млечните продукти. Тук проблемът е незнанието как да се използват те. Всяко нещо, което се употребява неправилно, е вредно.

- В този смисъл хранителните комбинации, които трябва да избягваме, са...?
- Най-простото е да не се смесват продукти, които са кисели и сладки, например: прясно мляко и лимон или прясно мляко и домати. Има едно поведение на храната, след като попадне в тялото и се преработи. Тогава тя проявява страничен вкус, който на нашия език е най-адекватно да се преведе като „послевкус”. Ако при два продукта единият носи сладък послевкус, а другият – кисел, това води до ферментация в тялото и затова е желателно такива комбинации да не се правят. Характерен пример за това у нас е смесването на прясно мляко с банани - дали под формата на шейкове или кашички за деца. Според аюрведа това са несъчетаеми продукти, които носят само вреда.

- Кой е най-лошият хранителен навик на българина?
- Да използва консервирани храни, да преяжда и да няма точен хранителен режим, т.е. да яде късно вечер. За мен това са трите основни поразяващи момента.

- И все пак, ако ни се наложи да седнем на масата след залез-слънце?
- Тогава в никакъв случай не трябва да посягате към тежките белтъчни храни, хляба, бобовите, зърнените и месните храни. Най-препоръчително за вечеря след залез-слънце е една малка чашка (от порядъка на 100 мл) прясно мляко с щипка индийско орехче и половин чаена лъжичка захар.

- Много хора живеят с мисълта, че полезната храна не може да бъде вкусна.
- Това означава само едно – хората не са имали шанса да вкусят истинска полезна храна. Не може да не е вкусно нещо, което е приготвено от свежи продукти със съответната правилна мазнина. Имайте предвид, че в аюрведата няма такива неща като маниакална обсебеност от калориите или забрана на мазнините. Важното е храната да бъде подходяща за съответния човек. Ако се спази това правило, автоматично ще се подобри и храносмилането, което като резултат води до натрупването на по-малко вредни вещества и токсини. Тялото ще успява само да изхвърля отровите и по този начин да се самопречиства.

 

 

Две лесни аюрведични рецепти


1. Задушени тиквички с пиперки и домати

Необходими продукти:

• 2 зелени пиперки
• 4-5 средни на големина тиквички
• 1 домат
• 1 чаена лъжичка куркума
• половин чаена лъжичка смлян черен пипер
• половин чаена лъжичка аджвайн
• кръгче пресен джинджифил
• пресен копър 
• няколко семена кимион
• сол на вкус                   

Начин на приготвяне:

1. На дъното на по-дълбока тенджера се слага 2 мм олио, което се загрява на среден огън.
2. Прибавят се семената кимион и се запържват.
3. Когато започне да се усеща характерната миризма на кимион, в тенджерата се добавят ситно нарязаният джинджифил и накълцаните на около 2 см парчета пиперки. Сместа се запържва, докато пиперката омекне и люспата й започне леко да побелява.
4. Към получената консистенция се прибавят куркумата, смленият черен пипер и аджвайнът, след което се разбъркват с няколко бързи движения.
5. Веднага след това се добавят нарязаните на едро парчета тиквички, които се разбъркват добре. Запържва се при по-висока температура за около 3-4 минути.
6. Към получената смес се прибавя нарязаният на парченца домат, който трябва добре да пусне своята течност, за да може тя да осигури нужната за задушаването влага. Така се избягва доливането на вода. Всичко това се задушава за около 5 минути.
7. Огънят се загасява, а ястието се оставя  за още пет минути с похлупак. Ако продуктите още не са готови след посоченото време, сместа се разбърква още веднъж и се захлупва за нови 5 минути. Много е важно продуктите да не бъдат нито много сурови, нито много разварени.
8. За финал към готовата гозба се прибавят сол на вкус и ситно нарязан копър.

 

2. Картофено къри

Необходими продукти:

• 1 чаена чаша кисело мляко
• 1 кг картофи
• 1 чаена лъжичка куркума
• 1 щипка асафетида
• 2 чаени лъжички смлян кориандър
• половин чаена лъжичка кимион на семена
• половин чаена лъжичка лют червен пипер
• пресен джинджифил
• пресен копър
• сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета.
2. В тенджера се загрява 2 мм олио, след което към мазнината се добавя кимионът.
3. Кимионът се пържи, докато започне да потъмнява – това ще придаде повече пикантност на ястието.
4. Добавя се нарязаният на ситно джинджифил и асафетидата. Разбърват се добре.
5. В получената смес се слагат куркумата, смленият кориандър и лютият черен пипер, които съвсем набързо се овалват в мазнината, като трябва да се внимава, за да не загорят.
6.  Веднага след това се прибавят нарязаните на кубчета картофи, които се разбърват добре, за да могат да поемат подправките.
7. В тенджерата се налива вода, която обаче не трябва да покрива изцяло картофите, а да оставя част от връхчетата на кубчетата над нея.
8. Сместа се оставя да заври. Когато това стане, огънят се намалява  и тенджерата се захлупва с капак. Ястието се вари, като от време на време се разбърква.
9. Когато картофите поомекнат, се добавя солта.
10.  Щом картофите станат почти готови, към тях се добавя и добре разбитото кисело мляко, след което продуктите се разбъркват добре. Картофите и млякото трябва да врят заедно около 3-4 минути.
11.  Когато гозбата е готова, към нея се добавя нарязаният на ситно копър, след което огънят се гаси, а полученаа смес се оставя да постои с похлупак още 2-3 минути. 
12.  Внимавайте по време на готвенето ястието да не залепва за дъното на тенджерата.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 77