• Акад. Гълъбов, изказаха се опасения, че в пика на сегашната грипна епидемия може да се появи нов опасен вирус у нас заради паралелното разпространение и на птичи грип в много региони.
  • Няма такова нещо! Първо не е ясно у нас какъв точно птичи грипен вирус циркулира. Вярно е, че човек може да се зарази и от птичи грип. Опасната вирусна мозайка се подрежда обичайно в Азия, при това в организма на свинята, която е своеобразна генетична „торба – смесител“, тя е гостоприемник на различни типове вируси. Да се говори, че в човешкия организъм ще се комбинират сезонните грипни щамове и някакъв циркулиращ у нас птичи грип, не е достоверно, няма такава опасност. Правилна е препоръката в районите с птичи грип хората да избягват контакт с птици, също както трябва да се пазим и от
    Акад.Ангел Гълъбов, вирусолог
    хора, които кихат, кашлят и имат температура.
  • Съвпадат ли грипните вируси, които ни заразяват в момента, с тези, които бяха заложени в противогрипните ваксини?
  • Съвпадат, в момента основният причинител е вирусът A(H3N2) – „Хонконг“. Сега се е появил един щам, известен под името „Болцано“, но това е много идентичен вариант на „Хонконг“ и се смята, че е напълно чувствителен към антителата, създадени при прилагане на актуалната ваксина. Проблемът обаче е, че в България пренебрежимо малък процент от хората се ваксинират. Затова положителният ефект от ваксините е само за индивидите, които са си ги поставили, не можем да говорим за ефект върху популацията. У нас дори някои лекари си позволяват да говорят негативно и напълно некомпетентно срещу ваксините, да не говорим за разни движения в интернет. Никой не твърди, че ваксините предпазват 100 процента! При по-старите хора ефективността е 60-70 на сто, което никак не е малко. Същото е и при децата, защото при тях имунната система още е незряла. Но един ваксиниран човек дори и да се разболее, ще изкара заболяването много по-леко и без опасност от тежките усложнения. Но така или иначе вече е късно за ваксина.
  • По-тежко ли протичат заболяванията в момента?
  • Не бих казал. Грипът протича типично – с острото внезапно начало, втрисане, висока температура, болки в ставите и мускулите, в очните ябълки. Тези симптоми са проява на оксидативния стрес, който е свързан с развилия се вече в белите дробове вирус. В резултат на действието на имунната система срещу поразените участъци се натрупват така наречените прекисни радикали – вредни субстанции, които попадат в кръвообращението и увреждат мембраните на малките кръвоносни съдове – артериоли и капиляри. Така се стига и до засягане на други органи – сърце, мозък, бъбреци, жлези с вътрешна секреция, средно ухо. Но най-честото усложнение са пневмониите – вирусни или бактериални, които изискват бързо разпознаване и ефективно лечение.
  • Какво трябва да се предприеме в първия ден от появата на грипните симптоми?
  • Голяма грешка е веднага да се приемат антибиотици! Те нямат никакво влияние върху вирусите. Лечението е със специфичните противовирусни лекарства, и то още от първите 24-36 часа. Срещу оксидативния стрес се вземат антиоксиданти  - 100 мг вит. Е, но само след пубертета, и 500 мг вит. С на ден, трябва да се взима и доказан в клинични проучвания имуностимулатор. Разбира се, срещу температурата, болките, кашлицата се дават симптоматични средства. А ако лекарят прецени, че се развива бактериално усложнение, идва ред на антибиотиците.
  • Студеното време как се отразява на разпространението на грипа?
  • Студовият стрес прави организма по-възприемчив към вируси и бактерии, охлаждането има негативен ефект и върху хода на заболяването. Но от друга страна, ниските температури задържат хората у дома, контактите са по-малко и така се ограничава разпространението на грипа, но това е по чисто социални, а не по биологични причини. Обездвижването също има негативен ефект върху организма и той става податлив на вируси. Затова човек трябва да поддържа физическата си активност, но не на студени и многолюдни места.
  • Вярно ли е, че с алкохол можеш „да се дезинфекцираш“…?
  • Това са несъстоятелни неща! Употребата на алкохол води до разширяване на повърхностните кръвоносни съдове и до допълнително охлаждане на тялото. Нищо че уж го взимат за загряване.
  • Маската на носа и устата може ли да предпази?
  • Разбира се, но трябва да се сменя често, на около два часа. Но тук някак не е прието извън здравни заведения да се появиш с маска, например в транспорта и в магазините. Въпрос на манталитет. Иначе е доста ефективна защита.
     
Сподели във Facebook