Изследвания доказаха, че антиоксидантите, съдържащи се в черешите, потискат окисляването на клетките в организма и намаляват опасността от възпаления и рак. Учените твърдят, че употребата на тези плодове предпазват от рак на стомаха, на храносмилателната система и на млечната жлеза.

Черешите са богати на съединения, наречени флавоноиди, на които се дължи наситеният им цвят. Тези вещества действат като антиоксиданти – блокират разрушителното за клетките действие на свободните радикали, водещо до възпаления. Едни от видовете антиоксиданти в черешите са антоцианите, които съществено могат да понижат риска от рак на стомаха и на дебелото черво.

Списание Cancer Letters публикува данни, получени от изследователи в университета в Мичиган, САЩ, които доказват ефективността на антоцианите в черешите при лечение на колоректален рак.

Друго проучване на специалисти от Американския институт за изследване на рака (AICR) доказало, че фибрите в черешите също намаляват вероятността от появата на рак на дебелото черво. Но здравословното действие на антиоксидантите в тези плодове не се ограничава само с намаления риск от рак. Те могат още да намалят опасността от различни хронични заболявания като сърдечносъдови проблеми, диабет и невродегенеративни нарушения.

Сподели във Facebook