Алергията силно влошава качеството на живот

Д-р Полина ФИЛЕВА, педиатър, ОПЛ във Велико Търново

Алергиите са едни от най-честите заболявания, с които се срещаме днес, и всъщност представляват състояние на придобит потенциал за развитие на нежелани реакции, които са имунологично свързани. Това страдание има генетична предиспозиция, като не се унаследява точно типът на алергията, а възможността за развитие на някаква нейна разновидност. Най-често се сблъскваме в практиката си с алергичен ринит,  алергичен конюнктивит, астма, екзема, уртикария, алергичен  шок.

Пациентите с алергични заболявания се увеличават, особено живеещите в по-урбанизираните селища, както и във възрастта 5-7 и след 14 години - което е свързано с по-бурната експозиция на антигени, с промяната в начина на живот, защото урбанизацията и развитието на промишлеността, на транспорта внасят допълнително дразнещи частици във въздуха. Алергените постъпват в организма по много пътища – при вдишване, при контакт с кожата, инжектирани, случайно при ухапване от насекомо или при прилагане на някакъв медикамент. Алергичните заболявания засягат голям процент от хората в световен мащаб, като водят до много загуби в икономически план – изпускат се работни и учебни дни, а влошеното качество на живот прави хората нетрудоспособни.

Симптомите са остри, но някои форми като алергичния ринит например може да се сбъркат с вирусна хрема. Тъй като той е сред най-често срещаните алергични заболявания не само при възрастните, но и при децата, ще спомена накратко причинителите му. Това са домашните кърлежи (акарите), животните и птиците, с които контактуваме, спорите на гъбите, дървесните и тревните полени, храни, някои лекарства. Алергичният ринит е възпалително заболяване на носната лигавица, което протича с обилна секреция от носа, кихане, със запушване на носа и сърбеж.

Въпреки че не е животозастрашаващо състояние, важността му се определя от ефекта върху качеството на живот, от това, че той може да имитира някои заболявания като бронхит, синузит, хрема. Всъщност едно заболяване като алергичния ринит може да доведе до бронхиална астма в по-късна възраст. А около 40 процента от алергичните заболявания при 14-годишните деца се падат на алергичния ринит.

Единственото, което може да направи пациентът за себе си, е да избягва срещата с алергена, което е изключително трудно, защото няма как да се изолира от всичко, което се носи във въздуха. Но може да се ограничи престоят на открито в периодите на цъфтеж, свободните дни да се прекарват край морето или други големи водни басейни, където вероятността от разпространение на полени е ограничена, защото от влагата те натежават и се утаяват. Понеже при алергичната реакция се отделя хистамин, който е силен дразнител в организма, първата група лекарства, които използваме, са антихистаминовите медикаменти.

Разполагаме с чудесни антихистамини от втора генерация, при които са избегнати нежеланите реакции. Такъв продукт е „Ролетра”, който има изключително висок процент на резорбция, висока продължителност на полуживот, като при него са изчистени всичките странични ефекти, които се наблюдаваха при антиалергичните препарати от първо поколение – безапетитие, сънливост и т.н. Изключително удобен е и заради еднократния прием дневно. Препаратът е на таблетки от 10 милиграма и е подходящ и за деца с тегло над трийсет килограма - всъщност това е и най-многобройната ни група пациенти с обострени алергични състояния.

 За контакт с д-р Филева - 0888653755

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104