„Сигурно това ще бъде удар за всички, които обичат след работа да изпият една чаша, но ново изследване доказа, че употребата на каквото и да е количество алкохол вреди на мозъка. Учени от Оксфордския университет свързаха „умерената“ употреба с намаляване на сивото вещество в мозъка“, пише изданието Daily Mail.

Специалистите твърдят, че няма безопасна доза алкохол и ниската употреба е свързана с по-разпространени странични ефекти, отколкото се е смятало доскоро. Предишни изследвания установили, че 1 чаша червено вино на ден може да предотврати заболявания като диабет тип 2, остеопороза, Алцхаймер и сърдечносъдови проблеми. Умерената употреба на алкохол се смяташе безопасна за мозъка, но според експертите от Оксфорд това е погрешно мнение. За да стигнат до този извод, те провели изследване с участието на 25 378 души. Затова учените предлагат да се преразгледат предишните препоръки за безопасното количество алкохол, като се вземе предвид влиянието му върху мозъка.

Въпросът обаче продължава да е спорен. Въпреки че спиртните напитки оказват негативно влияние върху мозъка, резултатите от други изследвания показват, че те може да са полезни за други органи в човешкото тяло и да предотвратят сериозни здравословни проблеми. Наскоро учени от Харвард доказаха, че ежедневната употреба на умерено количество алкохол може да понижи риска от сърдечносъдови заболявания с 20%. 

Сподели във Facebook