Анорексията е безмилостна към живите двойнички на Барби

Кристина ПЕШИНА


Наскоро се появи новината, че в Израел приемат закон срещу твърде слабите манекенки с надеждата по този начин да се намали процентът на страдащите от хранителни разстройства. Модната индустрия заедно с наложените от нея стереотипи за красота и привлекателност бе набедена като основен виновник за разпространението на анорексията сред младите момичета. Всъщност сред манекенките тя не е нещо непознато, но проблемът е, че много девойки в желанието си да подражават на идолите си от модните подиуми стават жертва на коварната болест. Интересно дали преди векове, когато на почит са били закръглените и пищни женски форми, е имало страдащи от анорексия?

Дали наистина основният проблем е в налагането на Барби мерките (учени изчислиха, че ако тя не бе кукла, то със сигурност би била анорексичка)? Не можем да бъдем сигурни в това, но по-важно е, че проблемът днес става все по-тревожен.

Анорексията е болест на психическа основа, която причинява сериозни здравословни проблеми и на целия организъм. Характеризира се със загуба на телесно тегло, като това не означава, че всеки прекалено слаб човек страда от заболяването. Когато обаче индексът на телесната маса достигне 18,5 и по-надолу, то това е признак за проблем. Анорексичките не харесват външния си вид и подлагат тялото си на изтощителен глад и физическо натоварване.

Как проблем, който съществува в главата ти, може да доведе до такива сериозни физически последствия, обясниха Марина Любомирова и Полина Гергинова от Сдружение за психично здраве „Вега”. Те са част от екипа, който преди 4 години се събира и създава сдружението, осъзнавайки колко малко хората у нас са информирани за тези проблеми и за нуждата от специалисти, към които да се обърнат.

Трудно е да се каже какви са причините за възникване на заболяването, но подражаването на модните икони е само част от тях. „Вярно е, че всяко момиче се старае да прилича на моделите от списанията, но за да се стигне до проблем, обикновено става въпрос за някакъв дефицит в общуването със семейството и средата”, казва Марина. Отношението на детето с човека, който го е отгледал (било то майка, баща, баба и др.), играе огромна роля за това как то ще погледне в даден момент на себе си.

В годините на съзряване е много важна опората на семейството, а отбягването на трудните въпроси не е добра идея. „Много често това са момичета от семейства, в които не се говори кой как се чувства или се дискутират само негативните емоции. Трудно се споделя кой на кого е ядосан и защо. Обикновено само се отреагира със скандали, но не се достига до същността на проблема. В такива семейства децата израстват затворени. Трудно им е да говорят за чувствата си, почват да изпитват страх да не бъдат изоставени от семействата си, да не им се разсърдят и прочие”, продължава Марина Любомирова.

През цялото време говорим предимно за девойки и това е така, защото жертви на анорексията в 80-90 процента от случаите са представителки на нежния пол. Най-вече подрастващи. Възможно е обаче да се случи и в по-напреднала възраст. В България не съществува точна статистика за броя на заболелите, тъй като семействата на много от тях дори не подозират за това. По груби сметки едно момиче на всеки 250 във възрастта между 12 и 18 години (най-високата рискова група) може да се разболее от анорексия. Не е известно и каква част от тях успяват да се излекуват напълно и да се върнат към нормалния си начин на живот.

Изключително важно е близките и родителите на болния да обърнат внимание и да потърсят помощ. Да не си затварят очите пред проблема и да смятат, че той ще отшуми от само себе си. Лечението е трудно и дълго. В много случаи за съжаление изходът е фатален. Именно за това бият тревога нашите събеседнички и споделят някои от симптомите, които да ни подскажат за болестта. „Загуба на повече от 15% от изходното тегло, и то само в рамките на няколко месеца, и продължаващо слабеене. Изключителна ангажираност към външния вид.

Настроението на жената се определя от количеството храна – ако се е хранила твърде оскъдно, то тя е много доволна и обратното. Да се чувства виновна и потисната, и то дни наред. Това е един сигурен показател, че става въпрос за анорексия”, споделя Полина Гергинова. Започват да настъпват изменения и във външния вид - измършавялост, тенът на кожата става по-светъл. Стига се до загуба на менструация, косопад, дехидратация, сърдечно-съдови нарушения, болки в гърдите, задъхване, ниско кръвно налягане и още много други увреждания.
Макар заболяването да е на психична основа, лечението му е комплексно. Извършва се паралелно от лекар и психотерапевт. 

Казват, че бивш анорексик няма. Обременеността остава за цял живот. Не бива да се очаква радикална промяна – обилно хранене и неангажираност към външния вид. „Когато се работи с екип от специалисти и има клиники, в които момичетата да се лекуват заедно, ефектът, освен че е по-бърз, може и да се задържи за цял живот”, смята Полина Гергинова.

Тъжни са историите на болните от анорексия момичета. Трудно говорят за проблема. Общото в историите им е някакъв преживян драматичен момент още в най-ранна крехка възраст. Дали любовно разочарование или нанесена обида относно външния вид.

За съжаление често не си даваме сметка или просто не се замисляме, че едно най-обикновено подмятане от сорта на „Ей, дебелано!” може да отключи нещо в психиката с изключително неприятни и трайни последствия. Затова е добре да се въздържаме от подобни коментари, за да не станем, без да искаме, виновни за нечие нещастие. Всеки иска да изглежда добре и да се чувства добре в кожата си, но не бива в това си желание да изпадаме в крайности, които могат да ни струват живота.

Как се определя индексът на телесната маса (ИТМ)
Индексът на телесна маса е инструмент, с помощта на който се определя дали личното ви тегло е в т.нар. здравословни граници спрямо вашия ръст. С помощта на индекса на телесна маса може сами да разберете дали имате наднормено тегло, или теглото ви е напълно нормално.

Формулата е следната:
ИТМ = теглото(кг), разделено на височината на квадрат

Индекс на телесната маса според Световната здравна организация, 1995 г.
състояние                 индекс на телесната маса
поднормено тегло < 18,5
тежко недохранване < 16,0
средно недохранване 16,0 — 16,99
леко недохранване 17,0 — 18,49
нормално тегло 18,5 — 24,99
наднормено тегло ≥ 25,0
предзатлъстяване 25,0 — 29,99
затлъстяване ≥ 30,0
затлъстяване І степен 30,0 — 34,99
затлъстяване ІІ степен  35,0 — 39,99
затлъстяване ІІІ степен ≥ 40,0



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 3