Резултатите от изследване, публикувани в списание Neurology, показват, че при хората с най-високо съдържанието на антиоксидантите лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин в кръвта рискът от деменция е по-малък. Листните зеленчуци като зеле, спанак, както и броколите и грахът са богати на лутеин и зеаксантин. А бета-криптоксантин се съдържа в плодовете като портокали, папая, мандарини и райските ябълки.

„Влошените когнитивни функции при хората са важен проблем на общественото здравеопазване, отбелязват авторите на изследването от Балтимор, САЩ. – Антиоксидантите помагат да се защити мозъкът от окислителния стрес, който може да увреди клетките.“

За да стигнат до този извод, специалистите наблюдавали 7283 души в продължение на 16 години.

Сподели във Facebook