Аронията - неповторимото индианско чудо

Доц. д-р Димитър ПОПОВ

Това уникално растение, което през последните десетилетия придоби изключителна популярност, произхожда от Северна Америка или по-точно от Канада, където било познато на индианците дълго преди Колумб да открие Новия свят. От векове местните племена използвали неговите плодове като храна и лечебно средство – за укрепване на организма при болести, срещу изгаряния, за лекуване на рани и т.н. 

В Европа аронията попада едва в края на XIX век и дълги години била отглеждана като декоративно растение – екзотичен акцент в градини, паркове и алеи. В Русия се появява още по-късно, но тук нейните полезни качества били оценени по достойнство и главно със заслугата на тогавашния авторитет в областта на растителната селекция – И. Мичурин, тя придобива невероятно разпространение. Всъщност интересът на света и в частност на Европа към плодовете на аронията може би се дължи не толкова на опита от хилядолетното им използване от северноамериканските индианци, а по-скоро на невероятния интерес и поразителните резултати от тяхното приложение за профилактика и лечение на широк кръг заболявания, получени в Русия. В северната страна аронията намира своята втора родина, където по пътя на кръстосването и селекцията са получени нейни интересни разновидности.

Научният интерес към това растение бележи сериозен ръст през втората половина на XX век. За няколко десетилетия интензивни изследвания на състава и свойствата на неговите плодове беше получена богата информация, която недвусмислено доказа, че те действително са истинска съкровищница на безценни за човешкия организъм нутриенти. Оказа се, че
в някои отношения  плодовете на аронията са  уникат, нямащ аналог в природата.

С методите на съвременната аналитична химия беше установено, че те съдържат от 4,6 до 11% захари (главно глюкоза и фруктоза), 0,7-1,3% киселини (основно ябълчна), 0,6-0,8% пектинови вещества и внушителен набор от изключително важни витамини (А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К и Р) и минерали (желязо, мед, манган, молибден, кобалт, цинк, никел, хром, бор, флуор, йод и др.). В плодовете на аронията (главно в кожицата) са открити редица антоциани – багрилни вещества с мощно антиоксидантно, бактерицидно и антивирусно действие, чието съдържание достига 1 г/100 г. Витамин А е антиоксидант, който забавя процесите на стареене в организма, подобрява зрението, укрепва имунитета и има антиканцерогенно действие.

Витамините от група В способстват за запасяване на организма с жизнена енергия, участват активно във въглехидратния и липидния обмен, поддържат изправността на действието на стомашно-чревния тракт и оказват благоприятно въздействие върху състоянието на нервната система и кожата. Ниацинът (витамин В3) спомага за преодоляването на мигренозните кризи и способства за понижение на кръвното налягане и съдържанието на холестерол и триглицериди в кръвта.

Фолиевата киселина (витамин В9) има уникалната способност да предпазва вътреутробното развитие на плода и да способства за раждането на здраво дете. Витамин Р е сборно наименование на повече от 100 съединения с мощно антиоксидантно действие, известни в публичното пространство под наименованието биофлавоноиди. Съвместно с витамин С те способстват за понижаване на чупливостта на кръвоносните съдове, повишавайки тяхната здравина и еластичност. В резултат на това се наблюдава чувствително понижение на артериалното налягане.

По съдържание на витамин Р (до 5 г/100 г) аронията няма аналог сред всички плодове на Земята,
което обяснява клинично доказания ефект на нейните плодове при лечение на артериална хипертония. По този показател аронията превъзхожда повече от два пъти всепризнатия лидер по съдържание на биологично активни вещества – касиса, и цели 20 пъти портокалите и ябълките. Редица опити показват, че 50 мл свеж сок от арония, приеман три пъти дневно преди храна в продължение на 2-3 седмици, води до нормализиране на кръвното налягане за продължителен период. Сокът от арония е и прекрасно и ефективно средство за възстановяване след прекаран инсулт, инфаркт или други болести на сърдечносъдовата система. Вместо сок със същия ефект може да се използват 100 г плодове.

Доказано е, че Р-активните вещества в аронията съдействат и за намаление на образуваните атеросклеротични плаки, с което оказват силно кардиопротекторно действие. Добре е да се знае, че топлинната обработка води до разрушаване на веществата, влизащи в състава на тази чудодейна група вещества с витаминно действие. Витамин Е е антиоксидант, който участва в редица жизненоважни  процеси в организма – синтеза на хемоглобина и белтъците, в растежа на клетките и снабдяването им с кислород, а също така предпазва кожата от заболявания (псориазис и др.).

Витамин К има предпазно действие по отношение на външни и вътрешни кръвоизливи, както и на остеопорозата, участва в кръвотворния процес и способства за доброто съсирване на кръвта. Съдържащият се в плодовете пектин в съчетание с невероятния набор от мощни биологично активни вещества съдейства за чувствително намаляване на нивото на холестерола в кръвта. Освен това той помага и за извеждане от организма на радиоактивните и токсичните тежки метали, за обезвреждане на някои патогени и за нормалното функциониране на червата.

Плодовете на аронията съдържат значително количество йод,
с което оказват благоприятно въздействие при лечение на заболявания на щитовидната жлеза. По този показател я превъзхожда само едно екзотично растение – фейхоата. В плодовете на аронията е открито и наличието на значителни количества (около 3,5%) от цикличния спирт сорбитол. Това е известен и широко прилаган в практиката заменител на захарта, познат под абревиатурата Е420, чиято сладост е с около 40% по-ниска от тази на захарозата. Неговата енергетична стойност съставлява 260 ккал/100 г срещу 400 ккал/100 г у последната. Благодарение на сорбитола плодовете на аронията имат леко слабително и жлъчегонно действие. Тези плодове сякаш специално са създадени от природата за хора, страдащи дори и от  тежък диабет. Сорбитолът е сладко вещество, което не е противопоказано на тези болни, тъй като почти не влияе върху нивото на кръвната захар. Аронията може смело да се консумира и от тези, които напрегнато пресмятат количеството на погълнатите калории и бдят над стройността на фигурата си. Енергийната стойност на нейните плодове съставлява едва 55 ккал/100 г. Специалистите са единодушни, че

нито един плод не може да се похвали с толкова ефективно въздействие за възстановяване на жизнените сили на организма
и с тъй значимо укрепване на неговата защитна мощ срещу различни инфекциозни заболявания, както аронията. Доказано е, че те са много добро средство за противодействие на т.нар. цивилизационен стрес, на който всеки от нас ежедневно е изложен. Неслучайно в научното наименование на това растение (Arónia melanocárpa) е вплетен коренът на гръцката дума „арос”, означаваща помощ, полза.
Плодовете на аронията са противопоказани на хора, страдащи от повишена секреция на стомашна киселина, повишено кръвосъсирване, язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и от ниско кръвно налягане.

Аронията представлява изключително студоустойчив и твърде непретенциозен към почвените условия храст, който достига височина 2,5-3 м. Цветовете, които се появяват в средата на май, са ситни, бели и събрани в розетка. Плодовете са тъмновиолетови до черни зърна с диаметър до 1,5 см. На вкус са леко кисели и твърде тръпчиви. След набирането им тръпчивостта им намалява, а при замразяване почти изчезва.

gpopov_bg@yahoo.com

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106